Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel satser mer på Asia-handel

Israels tidligere president Shimon Peres i møte med Kinas president Xi Jinping i 2014. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Israels tidligere president Shimon Peres i møte med Kinas president Xi Jinping i 2014. (Illustrasjonsfoto: GPO)
I en tid da markedene i Europa oppleves som stadig vanskeligere å forholde seg til, har Israel som mål å tidoble handelen med asiatiske land som Kina, India, Japan og Vietnam.

Den israelske økonomiutviklingen orienteres i stadig større grad mot Asia, skriver Reuters i en analyseartikkel som er publisert i Ynetnews.com.

 

Større vekst og mindre fiendtlighet

EU er i dag Israels største handelspartner. Samtidig opplever Israel i økende grad forholdet til EU som vanskelig. Det har vært en sterk økning i antisemittiske angrep på jøder. Og BDS-bevegelsen får økende vind i seilene mange steder i EU. (B står for boikott. D står for «divestment», som er det motsatte av investering, altså å trekke ut kapital man har i Israel. S står for sanksjoner.) I Nederland og Danmark har firmaer avsluttet sin kontakt med flere israelske bedrifter.

I tillegg til den fiendtligheten Israel opplever, kommer at Europa sliter økonomisk. Euroen er svekket.

I denne situasjonen har den israelske regjeringen oppfordret israelske bedrifter til å gjøre seg mindre avhengige av EU og satse sterkere på Asia. Asia har raskere vekst i økonomien enn Europa har. Og Israel møter mindre fiendtlighet i en rekke asiatiske land.

 

– Kan like godt fly østover

De asiatiske landene er særlig interessert i israelsk teknologi. Økonomiminister Naftali Bennett sier at Israels mål er å tidoble handelen med Asia. Israel ser store muligheter i land som Kina, India, Japan, Vietnam og en rekke andre. Og som rådgiveren for økonomi og handel ved den kinesiske ambassaden i Tel Aviv, Wu Bin, sa: «Israel er verdensledende i høyteknologi, og høyteknologi er det Kina trenger.» Handelen mellom Israel og Kina var på 65 milliarder kroner i fjor.

Det er også en økende tendens til at asiatiske bedrifter og fond – særlig fra Kina – gjennomfører betydelige investeringer i Israel.

Den koreanske giganten Samsung har gjennomført to store investeringer i Israel hittil i 2015, og en rekke andre i fjor. Den har også to sentre for forskning og utvikling i Israel.

Shimon Peres, Israels grand old man, sa at når israelere skal handle, må de ta fly uansett [for det er små muligheter i nabolandene]. Da kan de like godt fly østover som vestover.

 

Relatert artikkel fra 2008:

Kina satser på jødene og Israel

 

Her kan du lese mer om forholdet mellom Israel og Kina.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart