Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Går fra Israel-boikott til jødeboikott

Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)
Matisyahu under en konsert i 2014. (Foto: John Shore, flickr)
En spansk festival avlyser konsert med amerikansk jøde. Se hvordan du kan sende din protest via Facebook!

Sunsplash Rototom Reggae Festival, som går av stabelen 15.-22. august, har avlyst en konsert med den amerikansk-jødiske artisten Matisyahu. Avlysningen kommer etter intenst press fra BDS-bevegelsen i Spania, som har anklaget Matisyahu for å ha «deltatt i pro-zionistiske festivaler og har sagt at Palestina ikke eksisterer».

Festivalen har vært åpen om prosessen på sin egen Facebook-side, ifølge Jerusalem Post. Tirsdag 11. august hadde fem av de 250 artistene som var satt opp i programmet sagt at de ville boikotte festivalen dersom Matisyahu fikk synge. Arrangørene tok kontakt med den amerikanske artisten for å høre hva han tenker om zionisme og den israelsk-palestinske konflikten. I første omgang ville festivalledelsen la Matisyahu delta.

– Han har aldri vært en politisk aktivist og formidler ikke sitt personlige syn i sine konserter eller sangtekster. Det faktum at han støtter Israel betyr ikke i seg selv at han støtter deres politikk med vold mot palestinerne, så vi fant det ikke nødvendig å ekskludere ham fra festivalen av denne grunn, skrev ledelsen.

Lørdag 15. august var tonen en annen. Arrangørene varslet at de avlyser Matisyahu fordi han var uvillig til å «snakke tydelig ut mot krigen [Gaza-krigen i 2014] og for retten til palestinerne til å ha sin egen stat». Festivalledelsen understreket at de «utallige ganger har bevist sin sensitivitet til Palestina». Ifølge Times of Israel krevde festivalledelsen at Matisyahu skrev en tekst eller laget en video med støtte til palestinernes rett til en stat.

Matisyahu har vært den mest kjente jødiske artisten i hip-hop siden han debuterte i 2004. Matisyahu vokste opp i Pennsylvania, USA. I 2011 brøt han med ortodoks jødedom, men han sier at hans musikk fortsatt blir inspirert av jødiske religiøse kilder.

Boikotten av Matisyahu avslører antisemittismen i BDS-bevegelsen [som kjemper for boikott av Israel], sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

– Vi har alltid sagt at BDS ikke hadde noe med palestinerne eller bosetningene å gjøre, men ikke var noe annet enn jødehat, sier Emmanuel Nahshon.

– Denne saken gjør det tydelig.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart