Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelsk film vant pris ved filmfestivalen Kosmorama i Trondheim

Rollefigurene Salma, Nour og Laila (Foto: Facebook)
Rollefigurene Salma, Nour og Laila i den israelske filmen In Between (Foto: Facebook)
Filmen handler om livene til tre israelsk-arabiske unge kvinner bosatt i Tel Aviv.

Søndag 12. mars kunngjorde filmfestivalen Kosmorama at prisen for New Directors Award for 2017 er blitt tildelt den israelsk-arabiske kvinnelige manusforfatteren og regissøren Maysaloun Hamoud (35) for filmen «In Between».

Det var en jury bestående av skuespiller Marianne Meløy, forfatter Frode Saugestad og journalist og filmkritiker Einar Guldvog Staalesen som valgte den israelske filmen blant 13 filmer nominert av festivalens programavdeling.

Kosmorama er en internasjonal filmfestival som finner sted i Trondheim hvert år i mars/april. Den ble arrangert første gang i 2005. I år ble festivalen arrangert fra 5. til 11. mars med rundt 80 filmer fra hele verden.

To av filmene som ble vist, er fra Israel. Begge er regissert av israelske arabere, har for det meste israelsk-arabiske skuespillere og med arabisk som hovedspråk.

Filmen «In Between» handler om tre unge israelsk-arabiske kvinner som deler en leilighet i nærheten av Carmel-markedet i Tel Aviv. Den tar opp temaene religion, seksualitet, likestilling og selvstendighet for arabiske kvinner. En slik film har tidligere ikke vært vist på et lerret.

I filmen blir vi først kjent med Salma og Laila. Salma er en lesbisk disc jockey (DJ) fra en kristen familie. Hun arbeider også som kokk på en restaurant, mens Laila er en muslimsk advokat som flørter med sine jødiske kolleger.

De er begge rimelig fornøyde med friheten og livet de lever i Tel Aviv. De kler seg i moderne klær, fester, søker kjærlighet, lytter til moderne musikk, drikker alkohol og røyker. Etter at Nour flytter inn, blir Salma og Lailas rutiner vendt opp-ned. Hun er en religiøs muslimsk kvinne fra byen Umm el-Fahm og studerer ved universitetet i Tel Aviv.

Nour har akkurat ankommet leiligheten og hilser på Laila og Salma (Foto: Skjermdump fra Youtube)
Nour har akkurat ankommet leiligheten og hilser på Laila og Salma (Skjermdump fra Youtube)

Nours forlovede Wissam er religiøs, dominerende og aksepterer ikke at hun bor sammen med Salma og Laila. Han kaller dem horer og krever at Nour flytter til en annen leilighet i Jaffa. I tillegg vil han fremskynde bryllupet, men Nour nekter å gå med på kravene hans, noe som får dramatiske konsekvenser.

Filmen tar opp problemer som unge arabiske kvinner kan erfare i det frie og moderne Israel i forhold til de restriktive, tradisjonelle og religiøse arabiske samfunnene de tidligere har vært en del av. Samtidig ønsker de å beholde sin identitet.

Dette er Maysaloun Hamouds første spillefilm. Hun bor selv i Tel Aviv. I et intervju publisert 12. mars i Jerusalem Post fortalte hun om bakgrunnen for filmen og dens suksess siden den ble vist for første gang i fjor høst. Hun brukte tre år på å skrive filmmanuset før de startet filmingen.

Filmen har gått rett hjem blant kinogjengere rundt omkring i verden og særlig i Israel. Etter at «In Between» for første gang ble vist til et internasjonalt publikum, har filmen vunnet flere priser, inkludert to ved Haifa internasjonale filmfestival som fant sted i slutten av oktober.

Ikke alle er begeistret for filmen. Hamoud har mottatt trusler, inkludert drapstrusler fra islamske ekstremister.

Laila (Mouna Hawa) og Maysaloun Hamoud blir intervjuet av israelsk tv (Skjermdump fra Youtube)
Laila (Mouna Hawa) og Maysaloun Hamoud blir intervjuet av israelsk tv (Skjermdump fra Youtube)

Hamoud kunne også fortelle at hun planlegger å lage to oppfølgere til «In Between».

– Jeg vil lage en film om Laila. Hun er en person som er frakoblet samfunnet hun vokste opp i. Hun er en dobbeltgjenger for oss alle. Jeg vil studere livet hennes enda nærmere. Jeg kjenner filmspråket og må fortelle historien hennes, sier Hamoud til Jerusalem Post.

To av skuespillerne, Shaden Kanboura og Henry Andrawes som spiller Nour og Wissam, var til stede på flere av visningene på Nova kino i Trondheim for å svare på spørsmål. De er begge kristne arabere bosatt i Haifa. De sa de håpet at filmen ville bli vist i de palestinske selvstyreområdene og i arabiske land, men tvilte på at det ville skje på grunn av arabernes boikott av Israel. Filmen har fått finansiell støtte fra israelske filmfond og produksjonsselskaper, og ble produsert av den israelske jødiske regissøren Shlomi Elkabetz.

Wissam (Henry Andrawes) og Nour (Shaden Kanboura) (Skjermdump fra Youtube)
Wissam (Henry Andrawes) i samtale med Nour (Shaden Kanboura) (Skjermdump fra Youtube)

Den andre israelske filmen som ble vist under Kosmorama hadde tittelen «Personal Affairs», og ble skrevet og regissert av den arabiske kvinnen Maha Haj fra Nasaret i nord-Israel. Den handler om et gammelt arabisk ektepar i Nasaret og deres kompliserte forhold til en datter og en sønn bosatt i Ramallah på Vestbredden og en sønn bosatt i Sverige. Denne filmen har også oppnådd internasjonal og israelsk suksess, inkludert en pris for beste israelske spillefilm ved filmfestivalen i Haifa.

Ifølge Filmweb vil «In Between» få premiere på norske kinoer 23. juni.

Se klipp fra «In Between» i videoene under.

 

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart