Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hittil har to iranske sjakkspillere nektet å møte til kamp mot israelere under det pågående junior-VM

Den britiske stormesteren i sjakk, Nigel Short, reagerer kraftig på at iranske spillere nekter å spille mot israelere. (Foto: Twitter, Lars OA. Hedlund/skjermdump NRK via schack.se)
Sjakkeksperter mener det iranske sjakkforbundet må straffes hardt for å få en slutt på den usportslige oppførselen.

Junior-VM i sjakk, som spilles i New Delhi, India, startet 14. oktober og avsluttes 26. oktober.

Torsdag 17. oktober, i turneringens fjerde runde, var den 18 år gamle iraneren Aryan Gholami – en av gullfavorittene – satt opp til å spille mot Alexander Zlatin fra Israel.  

Israeleren møtte opp og tok det første trekket, men da det hadde gått 15 minutter uten av Gholami var på plass, ble Zlatin erklært som vinner og tildelt ett poeng.

Den iranske sjakkspilleren Aryan Gholami på turneringen i Sverige. (Foto: Lars OA Hedlund, via Nordic Chess School)
Den iranske sjakkspilleren Aryan Gholami på turneringen i Sverige i januar 2019. (Foto: Lars OA Hedlund, via Nordic Chess School)

Etterpå skal Gholami ha trukket seg fra hele junior-VM, skriver den svenske nettsiden schack.se. Da hadde han bare oppnådd 1,5 poeng av 4 mulige etter tre ganger remis (uavgjort).

Dette var den andre gangen på ti måneder at Gholami unnlot å møte til kamp mot en israelsk sjakkspiller.

Det samme skjedde i januar i Sveriges største sjakkturnering Rilton Cup i Stockholm. I den sjuende runden skulle Gholami møte israeleren Ariel Erenberg, men kom aldri til spillebordet. Gholami hevdet etterpå at det ville få alvorlige konsekvenser for ham på hjemmebane dersom han hadde valgt å spille mot en israeler.

Sjakkspiller Ariel Erenberg fra Israel. (Foto: Twitter)

Det er utvilsomt det iranske regimets hatefulle rasisme overfor Israel som er hovedårsaken til at den unge iraneren ikke møtte til kamp, selv om han skal ha hevdet det lå medisinske årsaker bak uteblivelsen. Iran anerkjenner som kjent ikke Israel, og vil ha den jødiske staten utslettet.

Belønningen Gholami fikk for å ha feiget ut var hyllest fra det iranske regimet. Etter å ha returnert til Iran ble Gholami behandlet som en helt i et møte 24. februar med ayatollah Ali Khamenei, landets øverste leder. I tillegg ble han intervjuet i iranske medier.

Aryan Gholami får et kyss fra Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei i Teheran 24. februar 2019. (Foto: Iranske medier)

I etterkant av hendelsen i Stockholm krevde Det europeiske sjakkforbundet og en gruppe britiske advokater handling og svar fra det internasjonale sjakkforbundet, FIDE.

Det var forøvrig israelske Tamir Nabaty som ubeseiret vant Rilton Cup. Se intervju med ham her.

I går, lørdag 19. oktober, skjedde det igjen at en iraner nektet å møte til kamp mot en israeler. Denne gangen var det iraneren Amin Tabatabaei som uteble fra en kamp mot israeleren Or Bronstein i den sjette runden. Tabatabaei har tittelen stormester og er rangert på topp under VM.

Etter 15 minutters venting uten av iraneren kom til bordet ble Bronstein tildelt seieren. I et intervju med ChessBase India fortalte han om skuffelsen over ikke å få spille kampen. Se det her:

https://www.facebook.com/chessbaseindia/videos/448747719102338/?v=448747719102338

Ifølge ChessBase India skal turneringsledelsen som en reaksjon mot iraneren ha fjernet navnet hans fra trekningen for runde sju. Men etter at den iranske ledelsen leverte legeerklæring og anke, ble det bestemt at han likevel får fortsette å spille i junior-VM. Betingelsene er at han kommer til å stille opp hvis han blir trukket ut til å møte en israeler og at en lege oppnevnt av ledelsen får undersøke Amin neste gang han måtte komme til å trekke seg av påståtte helsemessige årsaker.

Etter Aryan Gholamis stunt på torsdag reagerte sjakkeksperter og ledelsen i det internasjonale sjakkforbundet.

Til NRK sier sjekkekspert Atle Grønn at det er mange måter å straffe det iranske sjakkforbundet på. De kan bli nektet deltakelse og ha restriksjoner i antall deltakere i VM og i aldersbestemte turneringer.

Torstein Bae kaller det «utrolig trist». Han mener dialog med det iranske forbundet er løsningen. – Det er tilfeller hvor de kjemper om gull og store premiepenger, men så må de bare gi opp. Sånn kan vi ikke ha det, sier han.

Nigel Short, som er tidligere stormester og nå visepresident i FIDE, skriver på Twitter at det internasjonale forbundet ikke vil akseptere at sjakksporten misbrukes politisk. Han truer iranerne med harde straffetiltak hvis de ikke endrer oppførsel. Han skriver også at FIDE har sluttet med å tilpasse trekningen slik at iranere unngår å spille mot israelere, slik det var vanlig å gjøre tidligere.

Visepresident i FIDE, Nigel Short, skrev dette på Twitter torsdag 17. oktober.

En tredje hendelse der en iransk sjakkspiller nektet å møte en israeler fant sted i april i år. Da var det iraneren Alireza Firouzja som ikke møtte opp til kamp mot Or Bronstein. MIFF omtalte den hendelsen i artikkelen NRKs sjakkekspert: – Boikotten av Israel er idiotisk.

Det er foreløpig ikke kjent hva FIDE kommer til å gjøre etter disse siste episodene, men etter en lignende hendelse i judo vedtok det internasjonale judoforbundet i september å utestenge Iran fra alle arrangement og aktiviteter.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart