Iranske Saeid Mollaei ble presset til å tape med vilje, men nektet. Her fra sommer-OL i Rio i 2016. (Foto: Wikipedia)

Iran utestengt fra internasjonal judo på grunn av deres boikott av Israel

Får ikke delta i konkurranser før landet tillater utøverne å konkurrere mot israelere.

Den Internasjonale Judoføderasjonen (IJF) har utestengt Iran fra alle internasjonale konkurranser på ubestemt tid. Årsaken er at landet nekter å møte israelske utøvere. En undersøkelse som IJF har gjennomført viser at Iran presser sine utøvere til å tape med vilje for å slippe å møte israelere.

– Etter hendelsene, som skjedde under forrige verdensmesterskap i Tokyo i 2019, er Iran utestengt fra alle konkurranser, skriver IJF i en pressemelding.

Under mesterskapet i Japan fikk den iranske utøveren Saeid Mollaei ordre fra iranske myndigheter om å tape sin semifinale med vilje, fordi han risikerte å kunne møte en israeler i finalen. Mollaei sier han ble presset til å tape av presidenten i Irans judoføderasjon og lederen av Irans olympiske komité.

Mollaei skal ha blitt truet med at sikkerhetsstyrker stod utenfor foreldrenes hus i Teheran. Likevel nektet han å tape med vilje. Det gjorde at han måtte flykte til Tyskland etter mesterskapet. Mollaei fryktet for sin egen sikkerhet etter at han trosset ordren fra iranske myndigheter om å tape med vilje.

Judo er en stor og betydningsfull idrett i Iran. Det er derfor et stort nederlag for landet å bli utestengt fra konkurranser bare ni måneder før de olympiske leker i Tokyo i 2020. Iranske myndigheter er ventet å anke avgjørelsen.

IFJ på sin side sier at utestengelsen vil stå ved lag fram til judoforbundet i Iran «kommer med sterke garantier og beviser at de vil respektere IFJs regelverk og aksepterer at deres utøvere kjemper mot israelske utøvere».

Iran anerkjenner ikke Israel og iranske idrettsutøvere har i flere tiår hatt en politikk om å ikke konkurrere mot israelere. Dette gjelder også for unge utøvere. Som MIFF skrev tidligere i oktober nektet to iranske sjakkspillere å møte til kamp mot israelere under verdensmesterskapet for juniorer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart