Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israel reagerer kraftig på FNs svarteliste

Ma'ale Adumim utenfor Jerusalem er den tredje største bosetningsblokken på Vestbredden. (Foto: Wikipedia)
FN har laget en liste over selskaper som opererer i israelske bosetninger.

FNs menneskerettighetskontor (OHCHR) publiserte onsdag 12. februar en liste på over 100 bedrifter som anklages for å operere i israelske bosetninger på Vestbredden. Publiseringen kom brått på Israel, skriver Times of Israel.

De fleste av de 112 selskapene på listen er israelske, inkludert alle landets store banker, statseide transportselskaper og telekommunikasjonsgigantene Bezeq, HOT og Cellcom – i tillegg til flere mellomstore bedrifter. Svartelisten inneholder også 18 internasjonale selskaper, som amerikanske Motorola, Airbnb og Trip Advisor, i tillegg til franske Alstom og britiske Greenkote.

Oversikten er resultatet av en resolusjon som FNs menneskerettighetsråd vedtok i 2016. Rådet, hvor land som Afghanistan, Qatar og Libya er medlem, er svært omstridt og har i en årrekke hatt et ensidig fokus på Israel. Det er vedtatt flere resolusjon mot Israel enn alle andre land i verden til sammen.

Denne anti-israelske partiskheten gjorde at USA valgte å trekke seg fra rådet i 2018. Også en rekke andre land har reagert på at Israel pekes ut. Storbritannia sier de vil stemme imot alle anti-israelske resolusjoner.

Svartelisten til OHCHR er et bestillingsverk fra det anti-israelske FN-rådet. Listen får ingen juridisk betydning og ingen direkte konsekvenser for de navngitte selskapene. Målet er å skremme israelske og internasjonale bedrifter og et skritt på veien mot fullstendig å lamme israelsk økonomi.

Israelske politikere fra hele det politiske spekteret reagerer kraftig på FNs svarteliste. Utenriksminister Israel Katz omtaler det som en «skammelig kapitulasjon» overfor land og organisasjoner som ønsker å skade Israel.

– Enda en skammelig beslutning av menneskerettighetsrådet, som nok en gang bekrefter FNs konsistente antisemittisme og Israel-hat, sier minister Gilad Erdan, som har ansvaret for å bekjempe boikott mot staten Israel.

Benny Gantz fra sentrum-venstre partiet Blue and White slakter også listen.

– Dette er en mørk dag for menneskerettigheter. FNs meneskerettighetsråd har mistet all kontakt med virkeligheten, sier opposisjonslederen.

Også Amir Peretz, som leder en koalisjon av partier på venstresiden, er sterkt kritisk til at over 100 bedrifter er blitt svartelistet av FN.

– Vi er imot boikott, og skammelige og unødvendige FN-beslutninger. Vi vil ta i bruk ethvert forum for å få omgjort denne avgjørelsen og for å bevare en sterk israelsk økonomi og israelske jobber, forteller Peretz.

Israel har kuttet alle bånd til FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, som følge av den anti-israelske svartelisten.

Slik kommenterer den israelske organisasjonen NGO Monitor listen:

https://www.facebook.com/NgoMonitor/videos/223616801998942/

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart