Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Iran forbyr bruk av israelsk teknologi. Det vil sette dem tilbake minst 50 år

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei på en teknologimesse i Iran i 2019. Nå er mye av denne teknologien forbudt, etter at det iranske parlamentet vedtok en lov som forbyr all bruk av israelsk teknologi. (Foto: Iranske myndigheter)
– Uten israelsk teknologi vil Iran bli en enorm amish-koloni, sier forfatter.

Det iranske parlamentet har enstemmig vedtatt en lov som forbyr all bruk av israelsk teknologi. Loven slår fast at å bruke israelsk maskinvare eller israelsk programvare vil være «en forbrytelse mot Gud». Forbudet betyr slutt på bruk av alt fra datamaskiner, mobiltelefoner, internett og en rekke bilmerker i Iran, skriver David Horovitz i en kommentar i Times of Israel.

Han mener verdenssamfunnet burde juble over det anti-israelske vedtaket. For hvis Iran mener alvor og følger det opp, vil landet bli satt tilbake flere tiår. Det vil ta misnøyen mot de undertrykkende ayatollahene til nye høyder og sannsynligvis føre til dette brutale, kyniske og voldelige regimets fall.

Hvis dette vedtaket ikke bare skal betraktes som et spill for galleriet kan det iranske regimet starte med å slå av alle sine maskiner. De inneholder nemlig prosessorer fra Intel og/eller teknologi designet og/eller utviklet i Israel.

Intel etablerte seg i Israel allerede på 1970-tallet og Intel i Israel utviklet deretter 8088-prosessoren, som ble brukt av IBM i den første Microsoft-baserte datamaskinen for hjemmebruk. Siden den gang har stadig nye dataprosessorer blitt utviklet i Israel og landet er bærebjelken i utviklingen av prosessorer til nettbrett, datamaskiner og bærbar data. Revolusjonen med bærbare datamaskiner skjedde på grunn av Pentium M-prosessoren, som ble utviklet i Israel i 2003, skriver Horovitz i kommentaren sin.

Intels fabrikkområde i Kiryat Gat i Israel. Nå skal det bygges et nytt produksjonsanlegg tilknyttet det gamle. (Foto: Wikipedia)
Intels fabrikkområde i Kiryat Gat i Israel. Store deler av selskapets prosessorer er utviklet i Israel. (Foto: Wikipedia)

Apple, som har brukt Intel-prosessorer siden 2009, har også et stort forskningssenter i Israel. Nok et selskap som Iran må styre unna.

Samtidig skal det påpekes at Iran uansett vil ha mindre behov for datamaskiner i tiden framover, fordi den nye loven betyr at de også må slutte å bruke internett, understreker Horovitz. Det er fordi rutere produsert av Cisco Systems er en kjernekomponent i internettets ryggrad – overføring av informasjon mellom datanettverk i svimlende hastigheter – og Cisco Israel er en sentral del av selskapets utvikling av rutere. I hjertet av selskapets nyeste rutere finner du teknologi som er utviklet i Israel.

Bruken av internett ville uansett vært svært begrenset i Iran, siden den nye loven ikke gir iranerne tilgang på mange søkemotorer. Google har store utviklingssentre i Israel, på tvers av en rekke produkter. Et lite eksempel: Når du skal søke på noe i Google, så får du opp forslag etterhvert som du skriver. Denne teknologien er utviklet i Israel – og dermed forbudt i Iran.

Når det gjelder søkemotoren Bing, vel, så er den et Microsoft-produkt. Og som daværende Microsoft-sjef Steve Ballmer kunngjorde under et besøk til Israel i 2008 (17 år etter at selskapet etablerte seg i Israel): «Microsoft er like mye et israelsk selskap som et amerikansk selskap». Faktisk har Microsoft flere ansatte per innbygger i Israel enn i noe annet land i verden.

Skylagring av data er også noe som Iran ikke lenger kan bruke, siden teknologien bak er en israelsk spesialitet. Mye er utviklet i Israel.

Israels tidligere finansminister Moshe Kahlon (nr. tre fra høyre) på besøk hos Googles kontorer i Tel Aviv i 2017.

Det nye lovverket gjør også at iranerne helt åpenbart må legge fra seg sine smarttelefoner. Helt siden Motorolas dagers, som hadde utviklingsavdeling i Israel til og med før Intel, har mobiltelefoner vært fulle av israelsk teknologi.

Faktisk må alle Irans internasjonale forbindelser – kommunikasjon, bank, godstransport og den viktige oljeeksporten – bli nøye gjennomgått av det iranske regimet, i frykt for å finne «sionistisk teknologi», skriver Horovitz.

Avhengig av hvor strengt regimet skal tolke den nye loven sin, må landet kanskje begrense sine allerede sanksjonerte internasjonale bankforbindelser, fordi mange store internasjonale banker som Citibank, RBS og Deutche Bank har kjøpt opp israelske selskaper og/eller bruke israelsk cyberteknologi.

Shipping vil også bli et stort problem for Iran, siden Freightos – en online markedsplass for internasjonal fraktmarked – vel, også den er israelsk.

Den nye loven vil ramme Irans oljeindustri hardt. Her fra et oljeanlegget ved den persiske gulf. (Foto: Iranian Presidency)

Irans viktige oljeindustri vil også bli hardt rammet av forbudet mot israelsk teknologi. De internasjonale oljeraffineriene som håndterer dette sorte gullet er avhengige av israelske overvåkingssystemer, israelsk cybersikkerhet og annen teknologi som er utviklet i Israel – som nå bryter med iransk lov.

Helsetjenestene i Iran kommer også til å bli hardt rammet av den nye loven, skriver Horovitz. Medtronic, verdens største produsent av medisinsk utstyr, produserer utstyr som er bærebjelken i sykehus verden over. De har kjøpt opp mye israelsk teknologi og har et eget utviklingssenter i Israel. Også General Electric og Change Healthcare har store avdelinger i Israel.

En rekke medisiner utviklet i Israel blir også forbudt å bruke i Iran.

Det er heller ikke mange biler iranerne kan bruke lenger, nå som israelsk teknologi blir forbudt i Iran. En rekke bilmerker har nemlig israelsk teknologi i seg. Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei er flere ganger blitt avbildet i tyske BMWer. De kan han ikke lenger sitte på med. Bilprodusenten uttalte i 2019 at de hadde samarbeidet med en rekke israelske firmaer i årevis. Selskapet har også planer om å etablere en egen utviklingsavdeling i Israel.

Denne saken kunne fortsatt til det kjedsommelige. Utallige internasjonale bedrifter har kontor i Israel, kjøper opp israelsk teknologi og har forbindelser til Israel. Saul Singer, som har skrevet bok om israelske oppstartsbedrifter, sier at Iran trolig kan fortsette å bruke lommekalkulator og fasttelefon uten å bryte loven – selv om han sannelig ikke er helt sikker på det heller.

– Et Iran uten israelsk teknologi ville fått Nord-Korea til å se avansert og kosmopolitisk ut. I hovedsak vil Iran gå tilbake til hvordan verden så ut for 50 år siden, og kanskje enda lengre tilbake i tid. Landet ville blitt en enorm amish-koloni, sier Singer om den anti-israelske loven som er vedtatt i Iran.

Ayatollah Ali Khamenei går ut av en sort BMW. Nå kan han ikke lenger sitte på i BMWer. (Foto: ISNA)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart