Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

BDS-aktivist Øystein Grønning viste på Dagsnytt 18 at han ikke har kontakt med virkeligheten. (Foto: Skjermdump)

BDS-leder uten kontakt med virkeligheten på Dagsnytt 18

Har vi nettopp hørt tidenes største overdrivelse på norsk radio?

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Onsdag 20. oktober var det en diskusjon på Dagsnytt 18 om kulturell boikott av Israel. Utgangspunktet var at den irske forfatteren Sally Rooney ikke ønsker at et israelsk forlag skal oversette hennes siste bok til hebraisk.

Den norske forfatteren Roy Jacobsen var i studio og sa at han ikke støttet en slik form for boikott. Hans egne bøker er oversatt og utgitt på hebraisk. Ingen norske forfattere som støtter en boikott ønsket å stille i studio.

Derfor hadde NRK hentet inn BDS-aktivist (boikott, desinvistering og sanksjoner mot Israel) Øystein Grønning, tidligere nestleder i Palestinakomiteen og tidligere leder av Akulbi, Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel.

Grønning kom med så grovt feilaktige påstander i programmet at vi ser oss nødt til å ta en faktasjekk på ham. BDS-aktivisten mener Israel frykter BDS-bevegelsen så mye at de bruker enorme summer på å bekjempe den.

– Israel har et eget departement for å sloss mot kulturboikotten. De har mer penger enn forsvarsdepartementet nesten. Det er helt utrolig hvor mye midler de bruker på å bekjempe boikotten, påstod Grønning i sendingen.

Men kan denne påstanden virkelig det stemme? Israel bruker over 5% av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret. For 2022-budsjettet tilsvarer det 150 milliarder kroner. Til sammenligning var budsjettet til Strategidepartementet, som hadde ansvaret med å imøtegå boikott-bevegelsen, for 2016 til 2017 på drøyt 500 millioner kroner. Altså rundt 0,35% av forsvarsbudsjettet. Har Grønning kommer med den største overdrivelsen noen gang på norsk radio?

For øvrig ble Strategidepartementet nedlagt da den nye regjeringen overtok makten i juni. Dermed har ikke Israel lenger et eget departement dedikert til bekjempelse av boikott-bevegelsen, slik Grønning hardnakket påstod.

Grønning, som omtaler boikott som en dialogform, hevdet også at de israelske forlagene «ikke har noe bra rulleblad». «Jeg kan ikke sjekke det her og nå på direkten,» responderte programleder Espen Aas. En grundig sjekk ville nok vise at de fleste israelske forlag ikke har gjort seg skyldig i større forbrytelser enn å utgi bøker.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart