Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Dette er Israels nye regjering

Det offisielle bildet av Israels 36. regjering, med president Reuven Rivlin sittende i midten. (Foto: GPO)
Den nye regjeringen ble vedtatt med et syltynt flertall.

Israels nye regjering vil mandag møte Israels president Reuven Rivlin for et offisielt foto, samtidig som de begynner prosessen med å ta over makten etter 12 år med Benjamin Netanyahu og Likud, skriver Times of Israel.

Netanyahu, som nå blir opposisjonsleder, skal senere møte den påtroppende statsministeren Naftali Bennett for å overlevere nøklene til kontoret sitt.

Den nye regjeringen, bestående av åtte partier fra ytterste høyre til ytterste venstre, ble stemt over i det israelske parlamentet Knesset søndag kveld. Der fikk den 60 stemmer for og 59 stemmer mot, som gir et syltynt flertall.

Under avstemmingen sa Netanyahu at han ville jobbe hver dag i opposisjon for å velte den nye regjeringen, noe han spår vil skje innen relativt kort tid.

Den påtroppende justisministeren Gideon Sa’ar, som hoppet av Netanyahus parti Likud for å starte partiet Nytt håp, erkjenner at det vil bli en vanskelig start for den nye regjeringen. Sa’ar har ansvaret med å holde den sammen.

– Det er ikke en oppgave jeg tar lett på, sier den nye justisministeren.

Den nye regjeringen er støttet av 8 av de 13 partier i parlamentet. De 60 av de 120 representantene i Knesset som støtter regjeringen er Yesh Atid (17 representanter), Blå og hvite (8), Yisrael Beytenu (7), Arbeiderpartiet (7), Yamina (med 6 av 7 representanter), Nytt Håp (6), Meretz (6) og det islamistiske partiet Ra’am/United Arab List (med 3 av 4 representanter).

Forsvarsminister Benny Gantz, utenriksminister Yair Lapid og statsminister Naftali Bennett under avstemmingen 13. juni.

Siden de politiske meningene i den nye regjeringen spriker i alle retninger oppfordrer statsminister Bennett partiene til å vise tilbakeholdenhet i de mest betente sakene, for å sikre stabiliteten. Han lover at regjeringen vil jobbe for å samle nasjonen igjen etter to år med politisk ustabilitet.

I regjeringsavtalen vil Bennett være statsminister i en rullerende rolle frem til 27. august 2023, da Yesh Atid-leder Yair Lapid overtar som statsminister. I perioden frem til august 2023 vil Lapid være Israels utenriksminister.

Benny Gantz, som leder partiet Blå og hvite, fortsetter som forsvarsminister. Han var også forsvarsminister i den avtroppende regjeringen til Netanyahu. Yisrael Beytenu-leder Avigdor Lieberman blir ny finansminister. Gideon Sa’ar blir som nevnt justisminister, mens Yaminas Ayelet Shaked er ny innenriksminister. Nytt håps Yifat Shasha-Biton blir utdanningsminister. Yesh Atids Karine Elharrar blir ny energiminister, mens Yaminas Matan Kahana blir minister for religiøse saker. Arbeiderpartiets Merav Michaeli blir transportminister, mens partikollega Omer Barlev blir minister for offentlig sikkerhet. Meretz-leder Nitzan Horowitz blir ny helseminister.

Totalt vil det bli 27 ministere i den nye regjering, som gjør den til den tredje største regjeringen i Israels historie. Det er likevel en nedgang fra de rekordmange 36 ministerne det er i den avtroppende regjeringen.

Den nye regjeringen har rekordmange kvinnelige ministere. I tillegg er det første gang et arabisk parti er aktiv deltaker i en regjeringskoalisjon. Ra’am har blant annet fått gjennomslag for store investeringer i arabisk sektor.

Fra hele verden har det kommet gratulasjoner til den nye regjeringen:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart