Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Blir han Israels neste statsminister?

Naftali Bennett ligger an til å bli Israels neste statsminister. Her sammen med kona Gilat. (Foto: Facebook)
Naftali Bennett ligger an til å overta etter Benjamin Netanyahu.

Høyrepartiet Yamina med partileder Naftali Bennett i spissen går inn for et samarbeid med venstre- og sentrumssiden i israelsk politikk. Dermed kan Benjamin Netanyahu være ferdig som statsminister etter tolv år i strekk.

Sentrumspartiet Yesh Atid, som ble nest størst ved valget, har vært villige til å la Bennett bli statsminister i første periode i en ny samlingsregjeringen. Partiet til Bennett fikk bare 7 av de 120 mandatene i Knesset ved valget.

Yair Lapid, som leder Yesh Atid, skal være statsminister i andre periode. Han vil være Israels utenriksminister de to første årene, skriver Times of Israel.

Foreløpig er ikke det nødvendige flertallet på 61 mandater på plass, men mye tyder på at de vil lykkes med det. Fristen med å få stablet på beina en regjering som har støtte av minst 61 mandater i Knesset går ut på onsdag.

Om de skulle lykkes å danne regjering vil den likevel bli meget skjør. Ikke bare vil den bestå av flere partier med sterke politiske motsetninger, men den vil bare ha et flertall på ett mandat. Bennett mener det likevel er den eneste måten å løse den politiske floken på, etter fire valg på to år.

– Valget har vist at det ikke blir noen høyreregjering under Netanyahu. Da er valget en samlingsregjering eller et femte valg, sa Bennett i en tale søndag.

Han sa videre at venstresiden har gjort store kompromisser som gjør at han er villig til å samarbeide med dem. Bennetts parti Yamina står til høyre for Netanyahus parti Likud i de fleste spørsmål, men én sak har klart å forene dem tross ulikhetene: Alle mener det er på tide at Netanyahu byttes ut.

Men det ønsker ikke Israels lengstsittende statsminister i historien. Etter at det ble kjent at Bennett er villig til å samarbeide med venstresiden er han blitt beskyldt av Netanyahu for å være «århundrets svindel».

Netanyahu mener han fortsatt kan klare å stable på beina en fungerende koalisjon av partiene på høyresiden og håper på flere avhoppere fra andre partier på høyresiden, for å unngå en regjering mellom Lapid og Bennett.

En politiker i Bennetts eget parti nekter å være med og felle Netanyahu.

Bennett har tidligere vært både forsvarsminister, finansminister og utdanningsminister. Onsdag får vi vite om han også blir statsminister.

49 år gamle Bennett er en tidligere israelsk spesialsoldat og gikk inn i politikken etter å ha tjent en formue på et IT-firma han bygget opp.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart