Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Foto: Skjermdump fra Reuters.com
Foto: Skjermdump fra Reuters.com

Jøden i Afghanistan – ensom og blakk

På grunn av sikkerhetssituasjonen i Kabul sliter Afghanistans siste jøde med å få solgt kebab. Nå er han konkurs.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I 2005 døde hans uvenn og nest siste jøde i Afghanistan, Isaac Levy. Så i dag er Zabulon Simintov den siste som er igjen. Det har brakt ham en form for kjendisstatus i hovedstaden Kabul, hvor han driver en egen kebabcafé, Balkh Bastan, vegg-i-vegg med den lokale synagogen. I 2002 ble et teaterstykke om ham og Levy satt opp i New York, med tittelen «The Last Two Jews of Kabul«.

Det er kun muslimer som lager maten på cafeen, rapporterer Reuters. I det konservative muslimske landet er halal-godkjenning nødvendig. Men den tøffe sikkerhetssituasjonen blir stadig dårligere. Kebabsjappene stenger en etter en. Balkh Bastan er intet unntak. Simitov er i ferd med å gå personlig konkurs, nå som stadig færre internasjonale gjester besøker byen.

– Hotellene pleide å bestille mat til 400-500 mennesker. Fire-fem komfyrer stod på fra ettermiddag til kveld. Men nå planlegger jeg å selge restauranten min i mars og leie ut lokalene, forklarer han.

Ved begynnelsen av 1900-tallet var det flere tusen jøder i dette krigsherjede landet. I over 1400 år har det vært en jødisk tilstedeværelse. Men etter at Israel ble opprettet fikk afghanske jøder mulighet til å flytte bort fra muslimsk dominans. 10.000 jøder og deres etterkommere med røtter i Afghanistan bor i Israel i dag, omlag 200 familier bor i USA. Nå må Simitov alene ta ansvaret for å vedlikeholde synagogen og den jødiske kirkegården. Gjennom å leie ut cafélokalene håper han å samle inn nok penger til å renovere synagogen.

Afghanistans siste jøde er rasende over USAs og NATOs manglende evne til å skape fred og sikkerhet fra Talibans terroraktiviter.

– Det er bedre å se en hund enn en amerikaner. Dersom situasjonen i landet blir enda verre, vil jeg rømme, forteller han. Alle de andre jødene har rømt allerede.

Den jødiske kirkegården i Herat, Afghanistan (Foto: Wikimedia Commons)
Den jødiske kirkegården i Herat, Afghanistan (Foto: Wikimedia Commons)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart