Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hemmelige forhandlinger med Syria?

I en serie hemmelige møter fra september 2004 skal israelske og syriske representanter ha kommet frem til et uoffisielt forslag for fred mellom de to landene. Myndighetene i Jerusalem og Damaskus vil ikke vedkjenne seg samtalene.

Den israelske avisen Ha’aretz publiserte utkastet til en fredsavtale tirsdag 16. januar 2007. Utkastet er også tilgjengelig i sin helhet i Porten til Midtøsten på engelsk. Denne artikkelen inneholder en oppsummering av hovedpunktene på norsk.

Se illustrasjon av en mulig fredsløsning for Golan-høyden

Dokumentet, slik det foreligger i dag, er usignert og uforpliktende. Det siste forhandlingsmøtet mellom partene skal ha funnet sted under krigen mot Hizbollah i juli eller august 2006.

Hovedpunkter fra fredsplanen
– Etter at partene har oppfulgt betingelsene i en prinsipperklæring vil en fredsavtale bli signert.

– Israel vil trekke seg tilbake fra Golan-høyden, til grensene fra 4. juni 1967 [før Seksdagerskrigen, red. anm.]. Partene er ikke blitt enige om en timeplan for tilbaketrekningen. Syria krever tilbaketrekning i løpet av en fem års periode, mens Israel ber om 15 år.

– Det vil bli etablert en naturpark i buffersonen langs grensen og mot Genesaretsjøen. Parken vil dekke en betydelig del av Golan-høyden. Israelere vil kunne reise inn i parken uten godkjennelse fra syriske myndigheter.

– Israel beholder kontrollen over vannet i Jordan-elven og Genesaretsjøen.

– Grenseområdet vil være demilitarisert område etter forhåndstallet 1:4 i Israels favør. [Dersom Israel har styrker to kilometer fra grensen, vil Syrias styrker måtte være åtte kilometer fra grensen.]

– I følge forståelsen mellom partene, vil Syria stanse sin støtte til Hizbollah og Hamas, samt distansere seg selv fra Iran.

Detaljer fra forhandlingene
Sentrale tjenestemenn i tidligere statsminister Ariel Sharons regjering og israelsk UD ble orientert om møtevirksomheten med syrerne, i følge Akiva Eldars reportasje i Ha’aretz. [Dette blir bestridt av en rekke politiske ledere (se notis under).] Dr. Alon Liel, en tidligere direktørgeneral ved det israelske utenriksdepartementet, deltok i alle de åtte møtene som skal ha blitt avholdt.

Den amerikansk-syriske forretningsmannen Ibrahim Suleiman representerte Syria i forhandlingene [intervju med Suleiman i Yedioth Aharonoth]. På sine reiser til Damaskus møtte han og den anonyme europeiske mellommannen syriske tjenestemenn som har sentrale stillinger i regimet i Damaskus, inkludert visepresident Farouk Shara, utenriksminister Walid Muallem og en syrisk «general» i etterretningsstyrken. Ha’aretz-journalisten har fått publisere detaljer fra forhandlingene på betingelse av å ikke avsløre identiteten til mellommannen og det europeiske landet som har bistått i forhandlingene.

Syrias motivasjon
– Farouk Shara fortalte meg at radikal islam utgjør en trussel for Syria, og fred er den eneste muligheten til å stanse det [radikal islam], sier den europeiske forhandleren til Ha’aretz. I løpet av noen få år vil Syria miste sine oljeressurser, og vil derfor være langt mer avhengig av utenlandske investeringer. Ingen fornuftig forretningsmann vil investere i et land som ikke har fred med sine naboer, argumenterte de syriske tjenestemennene.

Sammenbrudd
Møtevirksomheten ble avsluttet etter at syrerne krevde å endre statusen til møtene fra uoffisielle forhandlinger til et møte mellom en syrisk viseminister og en offisiell israelsk tjenestemann på nivå med en direktørgeneral i et departement. Syrerne ville også ha med USAs Midtøsten-utsending David Welch. Israel godtok ikke dette kravet, skriver Eldar.

Det siste møtet fant sted under krigen mot Hizbollah, en dag da åtte israelere ble drept av Katyusha-bombardementet.

Oppfølgingsnotiser:

POLITISKE LEDERE:
Avviser hemmelig avtale med Syria
Den israelske regjeringen avviser at det har vært noen kontakt mellom Syria og Israel, slik avisen Ha’aretz beskrev i flere reportasjer tirsdag morgen.
– Den israelske regjering kjenner ikke til noen slike møter, sier David Baker, som er talsmann ved statsministerens kontor.
– Vi kjenner ikke til dette, og dersom det hadde skjedd ville vi visst om det, sier et anonymt medlem av den israelske regjeringen til Israel Radio.
– Dette er ikke noe seriøst [forslag]. Det er mulig det var kontakter mellom akademikere, og det er mulig at de rapporterte til tjenestemenn på et lavt nivå. Men det nådde ikke høyere enn det, fortsetter ministeren.
En medarbeider av tidligere statsminister Ariel Sharon avviser nyheten som «absolutt nonsense».
– Det var ingen rapporter til Sharon og ingen rapporter til hans kontor. Det var ingen forbindelse mellom Sharon og Alon Liel. Dette fant aldri sted, sier den anonyme kilden.
Silvan Shalom (Likud), som var utenriksminister i perioden da samtalene skal ha blitt innledet, sier han ble kjent med forhandlingene da han leste avisen tirsdag morgen.
– Det var ingen offisiell kontakt mellom Israel og Syria mens Ariel Sharon var statsminister, sier tidligere medlem av Knessets forsvars- og utenrikskomité Yuval Steinitz. Han anser reportasjene i Ha’aretz som «fri diktning».

16. jan. 2007 kl. 09.00

SYRIA:
– Ha’aretz reportasjen er fullstendig falsk
Det syriske utenriksdepartementet avviser blankt Ha’aretz artiklene som forteller om hemmelige fredsforhandlinger mellom israelere og syrere fra september 2004 til juli 2006.
– Det fant ikke sted noen forhandlinger. Reportasjen i Ha’aretz er fullstendig falsk, sier en talsmann ved utenriksdepartementet i Damaskus.

16. jan. 2007 kl. 15.30

TALSKVINNE FOR EHUD OLMERT:
– Olmert har aldri hørt om disse samtalene før
Statsminister Ehud Olmert er mer forsiktig enn regimet i Damaskus når han tilbakeviser reportasjene i Ha’aretz.
– Dette er første gang vi hører om disse samtalene. Vi har aldri gitt noen mandat til å snakke med syrerne og statsministeren ble først kjent med disse samtalene gjennom avisartiklene i dag morges, sier Miri Eisin som er talskvinne for Olmert.

16. jan. 2007 kl. 15.30

EKS-DIPLOMAT:
– Israel avviste samtaler med Syria
Tidligere direktør i det israelske utenriksdepartementet, Alon Liel, hevder statsminister Ehud Olmert taler usant, når han benekter å ha kjennskap til tidligere samtaler mellom israelske og syriske diplomater.
– Jeg nevner ikke navn, men dette var personer på lavere nivåer (som ble informert om samtalene) og det var ikke bare en offentlig diplomat med, men fem, hevder Liel torsdag.
– Dette var en glimrende mulighet. Jeg kom med et enormt press, men svaret jeg fikk var negativt, forklarer han.
Liel var i fire måneder involvert i hemmelige forhandlinger med syriske diplomater, og hevder at den siste forhandlingsdagen mellom partene var tolv dager inn i krigen mot Hizbollah sommeren 2006. Da skal Syria ha tilbudt seg å møte israelske regjeringsmedlemmer for åpne forhandlinger, men forslaget ble blankt avvist av Israel, skriver Yedioth Aharonoth.

18. jan. 2007 kl. 07.00

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart