Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kan Gaza bli del av en fredsavtale?

Israel forventer at en eventuell fredsavtale med PA-formann Mahmoud Abbas skal inkludere både Vestbredden og Gaza-stripen.

IIsrael forventer at en eventuell fredsavtale med PA-formann Mahmoud Abbas skal inkludere både Vestbredden og Gaza-stripen.

Men hvordan kan Abbas implementere noen avtale på Gaza-stripen når han knapt kan kontrollere selvstyreområdene på Vestbredden? Den islamske terrororganisasjonen Hamas tok kontrollen på Gaza-stripen under et brutalt kupp i juni.

Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post nevner tre måter Fatah-bevegelsen til Abbas kan gjenvinne kontroll over Gaza-stripen:

Sivilt opprør mot Hamas, som styrter regjeringen til Ismail Haniyeh.
Fatahs forsøk på å starte en anti-Hamas intifada på Gaza-stripen de siste månedene har hittil vært uten suksess. Det er ikke fordi Fatah ikke har nok soldater i området, men fordi mange palestinere ikke ser Fatah som noe bedre alternativ enn Hamas.

Hamas oppgir kontroll over Gaza-stripen frivillig og inviterer Fatah tilbake til makten.
Det er ikke noen indikasjoner som tyder på at Hamas har slike planer. Splittelsen mellom Fatah og Hamas er større enn noen gang etter Annapolis-toppmøtet.

Hamas-myndighetene blir styrtet med militær makt.
Det synes klart at Fatah ikke kan overmanne Hamas-styrken på Gaza-stripen på kort sikt.

Hva da om Israel gjør jobben for Abbas? Bør IDF rykke inn på Gaza-stripen for å rydde Hamas-styrken av veien?

– Å returnere til Gaza-stripen med hjelp av IDF er det siste Abbas ønsker å gjøre, svarer Toameh. Det vil bare ødelegge hans tillit og få mange arabere og muslimer til å vende seg imot ham.

Historien har vist at palestinere som kom til topps ved Israels hjelp ikke satt lenge ved makten. Det beste eksemplet er Landsbyforeningene («Village Leagues»), en gruppe som ble etablert på Vestbredden etter at Israel sparket de fleste av ordførerne som var pro-PLO på begynnelsen av 1980-tallet.

Lederne i Landsbyforeningene ble raskt fordømt som forrædere, og noen av dem ble henrettet av sine egne. Det «moderate» alternativet til PLO ble til slutt oppløst.

Selv om Israel skulle rykke inn i Gaza-stripen med full militær tyngde er det lite trolig at det vil ta fullstendig knekken på Hamas. Ironisk nok kan en militær konfrontasjon med Israel øke gruppens popularitet på gaten, påpeker Toameh.

Den arabisk-israelske journalisten forventer at sluttstatus-forhandlingene som nå starter vil forverre den interne politiske situasjonen i det palestinske samfunnet ytterligere, og gjøre det enda vanskeligere for Abbas å returnere til makten på Gaza-stripen.

– Selv før hans tilhengere ble drevet ut av Gaza-stripen, hadde Abbas liten kontroll over det som skjedde der. Slik sett vil enhver avtale med Abbas i nærmeste fremtid bare gjelde for de områdene han kontroller på Vestbredden, avslutter Toameh.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart