Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahus vanskeligste valg

Skal Israel angripe Irans atomanlegg eller ikke? Vil Israel måtte avsløre sin egen atomkapasitet for å ha tilstrekkelig avskrekningsevne mot ayatollaenes bomber?
Statsminister Benjamin Netanyahus vurdering av iranske lederes grad av rasjonalitet vil være avgjørende i beslutningen om et eventuelt forhåndsangrep mot ayatallaenes atominstallasjoner. (Foto: GPO)

Skal Israel angripe Irans atomanlegg eller ikke? Vil Israel måtte avsløre sin egen atomkapasitet for å ha tilstrekkelig avskrekningsevne mot ayatollaenes bomber?

Louis Rene Beres, professor i internasjonal lov ved Purdue University i Indiana, USA, argumenterer logisk for at Iran er ute etter atomvåpen-kapasitet. Han har vanskelig for å forstå dem som tviler på dette, da Teheran har vist alle tegn på å velge «bomben» framfor å få en respektert plass blant verdens nasjoner.

Shaul Rosenfeld utdyper det samme poenget i en artikkel i Yedioth Aharonoth 2. oktober.

– Enhver logisk person vil forstå at ingen stat, samme hvor gal den må være, vil være villig til å betale en utålelig økonomisk, sosial og diplomatisk pris bare for å få atomenergi til sivile formål, i hvert fall ikke en stat som har kontroll over gigantiske olje- og gass-reserver, skriver Rosenfeld. Dersom ayatollaene er villig til å betale en så høy pris, må det bety at hensikten er å utvikle en atombombe.

Vurderingen Netanyahu må ta
I en artikkel i Ha’aretz 1. oktober drøfter professor Beres hvilke muligheter Israel har i møtet med ayatollaenes bombe.

Han slår først fast at Israel ikke kan stole hundre prosent på sitt rakettforsvar. Beres mener Israels beste håp må være at det skjer noen innenrikspolitiske omveltninger i Iran som får landet til å endre kurs. Sannsynligheten for å se et nytt regime i Teheran som inntar en radikal annen holdning til Israel er imidlertid liten.

Så lenge Israel har grunn til å tro at lederne i Iran vil opptre rasjonelt, kan Netanyahu forberede sitt folk på «leve med» en fiendtlig atommakt hundre mil mot øst. Dette vil sannsynligvis kreve at Israel går bort fra sin offisielle tvetydighet når det gjelder egen atomkapasitet. Israel vil måtte avsløre, helt eller delvis, sin kapasitet til å svare på atomaggresjon, og peke ut iranske byer som vil stå på ødeleggelseslisten dersom Israel skulle bli utsatt for et angrep.

Dersom det er grunn til å tvile på det iranske lederskapets rasjonalitet, blir oppgaven for israelske ledere betydelig mer vanskelig. Dersom irrasjonaliteten blir vurdert «lav», kan Israel velge å stole på økt avskrekning og sine rakettforsvarssystemer. Blir irrasjonaliteten til iranske ledere vurdert «høy», er det mulig at et forhåndsangrep mot iranske atominstallasjoner er det eneste rasjonelle valget Israels ledere kan ta.

– Man kan ikke forvente at noen land vil samarbeide på sin egen utslettelse, mener Beres.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart