Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ingen fredspartner for Israel

Moshe Arens var i mange år politiker i Likud-partiet. Han har vært formann i utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset, Israels ambassadør i USA, forsvarsminister og utenriksminister. Han var høyt respektert blant meningsfeller og motstandere, blant annet fordi han ikke kjempet for sin personlige karriere i politikken, men for de sakene han trodde på.

Moshe Arens var i mange år politiker i Likud-partiet. Han har vært formann i utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset, Israels ambassadør i USA, forsvarsminister og utenriksminister. Han var høyt respektert blant meningsfeller og motstandere, blant annet fordi han ikke kjempet for sin personlige karriere i politikken, men for de sakene han trodde på.

11. november 2009 hadde Arens en artikkel på haaretz.com (Ha’aretz), hvor han er fast spaltist. Der skriver han om at Israel ikke har noen reell fredspartner blant palestinerne. Det følgende bygger i stor grad på denne artikkelen.

Arafat ville ikke
Sommeren 2000, og den etterfølgende høsten og vinteren fram til president Bill Clinton gikk av i januar 2001, var det forhandlinger mellom Israel under statsminister Ehud Barak og det palestinske styret under Yasser Arafat. USA under president Bill Clinton var megler, og la også fram egne forslag.

Arafat avviste omfattende tilbud om en stat på hele Gaza, det aller meste av Vestbredden og med erstatning av israelsk jord for de delene av Vestbredden som Israel skulle beholde, med palestinsk styre over de arabiske delene av Jerusalem og mye mer. De fleste israelerne konkluderte da med at Arafat ikke ville inngå noen ekte fred, uansett betingelser, hvis det fortsatt skulle være et Israel etterpå.

Terror
Arafat trodde at han kunne overvinne Israel ved omfattende terror. Terrorvåpenet ble fratatt ham av det israelske forsvaret fra våren 2002 ved omfattende aksjoner på Vestbredden (operasjon Forsvarsskjold), etter hvert kombinert med sikkerhetsgjerdet (også kalt «muren»). Disse tiltakene har gjort omfattende terror i form av selvmordsbomber med mer umulig.

Dette overbeviste også mange palestinere om at de ikke kom noen vei med terror. Blant dem som ble overbevist og sa det rett ut, var Mahmoud Abbas, som overtok som president da Arafat døde. Dette var en stor seier for Israel. Det innebar at terroren var overvunnet. Det så ut for at veien mot en forhandlingsløsning lå åpen.

Abbas for svak
Men slik gikk det ikke. Hamas, som er imot enhver fred med Israel, tok kontroll over Gaza-stripen, og sendte terror-raketter inn over tilfeldige mål i Israel. Hamas og allierte grupper står også sterkt på Vestbredden. Abbas var og er for svak til å kontrollere Vestbredden ordentlig uten hjelp fra den israelske hæren. Abbas er for svak til å gjennomføre eventuelle avtaler han måtte inngå med Israel.

Den forrige statsministeren i Israel, Ehud Olmert, forhandlet med Abbas til han gikk av våren 2009. Han skal ha gitt palestinerne enda mer omfattende tilbud enn Arafat fikk i 2000-2001, men Abbas sa nei. Arens mener at Abbas visste at han var for svak til å gjennomføre en eventuell avtale.

Ønsker Abbas fred?
Arens nevner det ikke, men mange i Israel setter et stort spørsmålstegn ved om Abbas egentlig ønsker fred. Han har aldri gitt opp kravet om «rett til å vende tilbake», noe som vil bety at Israel vil få arabisk flertall. Det kan israelerne ikke på noen måte godta.

Før palestinerne får orden på sakene sine, vil det være nesten umulig å gjøre framskritt, skriver Moshe Arens.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart