Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israels utenriksminister aksepterer Kerrys tilbud, men vil avgi mer land

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. (Foto: Det israelske utenriksdepartementet)
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman. (Foto: Det israelske utenriksdepartementet)
Utenriksminister Avigdor Lieberman mener forslaget til rammeavtale som John Kerry presenterer "er det beste Israel kan få". Men han vil avgi mer land fra israelsk territorium til en palestinsk stat.

USAs utenriksminister John Kerry har de siste dagene vært i Midtøsten for å presentere skisser til en rammeavtale mellom israelere og palestinere. Israels utenriksminister Avigdor Lieberman uttalte seg søndag positivt om forslaget og Kerrys arbeid, men satte to betingelser.

– Ethvert annet forslag fra det internasjonale samfunn vil ikke være like godt, sa Lieberman i en tale. Men han la til at hans parti Israel Beiteinu bare vil støtte en avtale som inkluderer «utveksling av land og befolkninger». Lieberman vil at arabiske byer i Israel blir overført til palestinsk suverenitet. Lieberman vil gjøre Israel mindre i areal, flytte grensene for Vestbredden nordover og vestover, for å la arabere som i dag har israelsk statsborgerskap og bor i byer opp til «den grønne linjen» bli statsborgere  i Palestina. Dette er ikke noe nytt forslag fra Liebermans side.

– Vi skal ikke kaste noen ut av hjemmene sine eller ta eiendeler fra noen. Det handler bare om å flytte grensen slik at den vil ligge nær Rute 6 [en hovedvei som går nord til sør]. Dersom noen tror jeg henviser til Triangel- og Wadi Ara-området, er det korrekt. Det er ikke noen grunn til at disse ikke skal gå sammen med sine palestinske brødre under full palestinsk suverenitet, og bli statsborgere i den palestinske staten som de lengter slik etter, sa Lieberman, ifølge Ha’aretz.

Utenriksministeren understreket også at han ikke vil akseptere at noen palestinske flyktninger får «rett til å vende tilbake» og flytter inn i israelsk territorium. «Ikke én eneste person» må få tilbakevendingsrett, sa Lieberman. Dersom Israel åpner for én flyktning, vil det føre til et sterkt internasjonalt press for å ta imot store mengder flyktninger senere. Lieberman frykter at fremtidige israelske regjeringer ikke vil være i stand til å stå imot et slikt press.

Etter at en palestinsk stat er opprettet, mener Lieberman det er sannsynlig at Syria og Libanon vil utvise hundretusenvis av palestinere.

– La oss tenke ett skritt videre. Kan økonomien til Judea og Samaria, som ikke akkurat er Sveits eller Norge, virkelig klare enda én million palestinere. Hvor skal de bo? Hva skal de spise? Hvor skal de jobbe? Og hvordan vil det påvirke Israel?

Mellom hovedveien Rute 6 og "den grønne linjen" mellom Israel og Vestbredden (stiplet linje) ligger det flere større arabiske byer som Lieberman vil gjøre del av en palestinsk stat. (Kart: Google Maps)

 

Jordansk kilde: Netanyahu åpen for landbytte

En jordansk politisk kilde sier mandag at statsminister Benjamin Netanyahu er åpen for å diskutere landbytte med palestinerne, særlig et 52 kvadratkilometer stort område i Wadi Ara-området med omlag 300.000 arabere. Dette er det samme området som Lieberman vil avgi.

Kilden sier også at PA-president Mahmoud Abbas har gått med på Kerrys forslag om å ha en amerikansk-israelsk styrke i Jordan-dalen i tre år. Palestinere skal også delta i grensestyrken som observatører, ifølge Yedioth Aharonoth.

 

Ha’aretz kritiserer Lieberman

Ha’aretz kritiserer i en lederartikkel Lieberman for forslaget om å la arabiske byer i Israel bli del av en framtidig palestinsk stat. «Han håper å bli kvitt så mange israelske arabere som mulig (…), uten å spørre om deres egen mening i saken,» skriver Ha’aretz.

Historisk sett har det vært en rekke grensejusteringer, ikke minst i Europa, hvor befolkninger har fått nytt statsborgerskap.

Kerry forlater Israel mandag 6. januar, og returnerer etter planen på et nytt besøk mandag i neste uke.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart