Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Forhandler om å få samtalene til å fortsette

Dette er et historisk bilde fra juli 2013. For første gang på tre år møtes Israel og PA til direkte forhandlinger. F.v. nærmest: USAs nye Midtøsten utsending Martin Indyk og utenriksminister John Kerry. F.h. i midten: PAs sjefsforhandler Saeb Erekat og Israels diplomatiminister Tzipi Livni. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
Dette er et historisk bilde fra juli 2013. For første gang på tre år møtes Israel og PA til direkte forhandlinger. F.v. nærmest: USAs nye Midtøsten utsending Martin Indyk og utenriksminister John Kerry. F.h. i midten: PAs sjefsforhandler Saeb Erekat og Israels diplomatiminister Tzipi Livni. (Foto: U.S. Department of State, flickr.com)
Om en måned går den ni måneder lange forhandlingsperioden ut. Amerikanerne har problemer med å få palestinerne med i samtaler etter 29. april.

Tidligere denne uken hadde USAs utenriksminister John Kerry et møte med PA-president Mahmoud Abbas i Amman. Møtet løste ikke krisen som de amerikansk-ledede forhandlingene er kommet inn i. Tidlig fredag morgen hadde USAs spesialutsending Martin Indyk et nytt møte med Abbas, men heller ikke her kom det et gjennombrudd, melder journalist Avi Issacharoff i Times of Israel.

Amerikanernes mål er å få palestinerne med på videre samtaler etter at tidsrammen for nåværende forhandlinger løper ut 29. april. Ha’aretz forteller at John Kerry har vært i flere telefonsamtaler med Abbas og statsminister Benjamin Netanyahu de siste dagene.

Etter planen skulle Israel løslate den siste av fire grupper palestinske fanger lørdag 29. mars. Alt tyder på at den israelske regjeringen vil utsette denne løslatelsen så lenge de ikke får garantier fra palestinsk side om at samtalene vil fortsette. Netanyahu får økende motstand for fangeløslatelsen fra høyresiden i sitt eget parti og sin egen regjeringskoalisjon. Det er uaktuelt at løslatelse vil skje før etter at sentralkomiteen i Likud har hatt sitt møte i neste uke, skriver Yossi Verter, den velinformerte politiske  journalisten i Ha’aretz.

For å få palestinske selvstyremyndigheter til forhandlingsbordet presset amerikanerne Israel til å løslate 104 fanger som har sittet fengslet siden tiden før Oslo-avtalene i 1993. Fangene skulle løslates i fire puljer i løpet av en ni måneders periode med forhandlinger som startet 29. juli 2013. Forhandlingene har ikke ført til noen kjente gjennombrudd, og de siste månedene er det ikke kjent at det har vært noen direkte forhandlinger mellom partene. Samtalene har foregått med amerikanerne som mellommenn.

Palestinerne ser på utsettelsen av fangeløslatelsen som et alvorlig brudd på tidligere avtaler. Palestinernes departement for fanger har sendt fangenes pårørende melding om at løslatelsen ikke vil finne sted lørdag kveld. Fangenes familier planlegger protestmarsjer mot det israelske Ofer-fengselet i nærheten av Ramallah og mot PA-myndighetenes regjeringsbygg i Ramallah.

PAs fangeminister Issa Karake advarer mot palestinsk «sinne» i gatene dersom fangene ikke blir løslatt.

De aktuelle fangene er dømt for terrordrap og andre alvorlige forbrytelser som har gitt dem fengselsstraffer på flere tiår eller livstid. Etter at fangene er blitt løslatt, er det blitt mottatt som helter i det palestinske samfunnet.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart