Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Obama innrømmer fare for iranske atomvåpen

USAs president Barack Obama innrømmer fare for iranske atomvåpen noen år fram i tid. (Foto: Skjermdump fra NPR / YouTube)
USAs president Barack Obama innrømmer fare for iranske atomvåpen noen år fram i tid. (Foto: Skjermdump fra NPR / YouTube)
USAs president Barack Obama innrømmer i et tv-intervju mandag at rammeavtalen med Iran innebærer en risiko for at regimet vil kunne få atomvåpen om 13 til 15 år. Se intervjuet her.

I et intervju med National Public Radio i Det hvite hus mandag sier Barack Obama at det er ”en relevant frykt” at Iran ”om 13, 14, 15 år” kan ha avanserte sentrifuger som kan anrike uran svært raskt, og at tiden de da vil trenge fra de bestemmer seg for å utvikle atomvåpen til de har klart å sette sammen et aktivt atomstridshode som er klart til bruk, vil være lik null. Det vil kunne skje dersom den nye rammeavtalen blir stående, uten at noen endringer skjer i mellomtiden.

– Men husk på, sier presidenten, at i dag er produksjonstiden nede i to til tre måneder, etter anslag fra etterretningstjenesten.

– Det vi gjør er å kjøpe forsikring for 13 til 15 år om at den nødvendige produksjonstiden skal være på minst ett år, slik at vi har over et år på oss til å reagere dersom Iran i denne perioden skulle bestemme seg for å bryte avtalen, sparke ut inspektørene, bryte seglene og gå i gang med å lage en bombe, forklarer han.

– I det 13. og 14. året er det mulig at produksjonstiden vil være mye kortere, men på det tidspunktet vil vi ha mye klarere ideer om hva atomprogrammet deres innebærer, og mye bedre innsikt i kapasiteten deres. Og den framtidige presidentens muligheter til å handle dersom Iran skulle forsøke å skaffe atomvåpen, vil være like store som i dag.

På tross av svakheten han omtaler ved avtalen, mener Obama at israelerne ikke har noe å frykte.

– Det jeg vil si til det israelske folket, er at dere gjør rett i å være mistenksomme mot Iran. Det er ingen grunn til at dere ikke skulle være på vakt når det gjelder Iran. Vi må sikre at Israel har kapasitet til å forsvare seg selv, ikke bare mot Iran, men også mot deres allierte som Hizbollah. Men det er mulig å avskrekke Iran, ikke bare gjennom Israels overlegne militærstyrke og etterretningskapasitet, men også fordi dere har en sterk alliert i USA. Og hvis vi over tid ser muligheter til forandring i det iranske regimet, er ingenting bedre. Men vi er ikke avhengige av å regne med det. Vi må sikre at uansett om Iran ikke forandrer seg, så vil det israelske folket være trygge, sier Obama.

Oppdatering: Onsdag hevder presseavdelingen i Det hvite hus at Obama er misforstått i intervjuet, og at han ”refererte til et scenario der det ikke finnes noen avtale”.

Se hele det 22 minutter lange intervjuet her, og bedøm presidentens uttalelser selv:

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart