Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.h.) og Russlands president Vladimir Putin. (Foto: Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו, Facebook.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.h.) og Russlands president Vladimir Putin. (Foto: Facebook)

Russisk diplomat: – Hvis Iran angriper Israel kommer vi til å støtte dere

Russlands viseambassadør i Tel Aviv mener Israel hadde full rett til å skyte ned dronen som infiltrerte israelsk luftrom lørdag morgen.

Lørdag morgen kl. 04:25 lokal tid skjøt et israelsk kamphelikopter av typen Apache ned en drone som infiltrerte israelsk luftrom ved kibbutz Kfar Ruppin i Nord-Israel.

Det israelske forsvaret (IDF) meldte få timer etterpå at det ubemannede flyet ble sendt ut på et militært oppdrag av iranske militærstyrker fra en iransk base i Palmyra-området i Syria. Dronens kontrollsenter ble deretter angrepet og ødelagt av israelske F-16 jagerfly.

I dag skriver Times of Israel at den russiske viseambassadøren til Israel uttrykte støtte til Israel da avisen intervjuet ham på mandag.

– Når det gjelder angrep mot Israel, så vil det ikke bare være USA som står ved Israels side. Det vil også Russland gjøre. Mange av våre landsmenn bor her i Israel, og Israel er generelt en fredelig nasjon. Derfor vil vi ikke tillate noen angrep mot Israel, sa viseambassadør Leonid Frolov.

– Vi støtter utvilsomt Israel rett til selvforsvar, og de israelske pilotenes handlinger var helt korrekte. Vi beklager at to israelske piloter ble skadet i denne hendelsen, og på vegne av den russiske ambassaden vil jeg ønske dem god bedring, sa han videre.

Dette skal være stedet hvor et israelsk F-16 jagerfly styrtet etter å ha blitt truffet av syrisk luftvern. (Foto: Israelske medier)
Et israelsk F-16 jagerfly brenner etter å ha styrtet nord i Israel. (Foto: Israelske medier)

Til tross for disse erklæringene om støtte var han tvilende til Israels påstand om at Iran sto bak infiltreringen. I stedet foreslo han at styrker i opposisjon til det syriske regimet kunne stå bak. Hensikten skulle være å få Israel til å angripe Assad-lojale styrker i Syria.

Han foreslo også at de israelske etterretningstjenestene burde etablere kontakt med etterretningstjenestene i Syria.

– Jeg er sikker på at enhver drone som infiltrerer israelsk luftrom må skytes ned. Det ville være enda bedre om dronen ble tatt ned uskadet, slik at det hadde vært mulig å se hvem som laget den og hvem som eier den, sa Frolov.

Rester av dronen. (Foto: IDF/Facebook)
Rester av dronen. (Foto: IDF/Facebook)

– Det er helt legitimt at Israel krever at Iran ikke skal kunne etablere en sterk militær tilstedeværelse i Syria. Man kan anklage iranerne for mange ting, men de er ikke dumme, fortsatte Frolov.

– De vet hva som vil skje dersom de sender en drone over til Israel. Ingen tviler på at Israel har kapasitet til å beseire iranske militære styrker i Syria, men vi kan ikke bare anta, uten bevis, at iranerne i Syria er gale.

Russland er en trofast alliert med både Iran og Syria og bistår dem i å bekjempe opprørere som forsøker å styrte president Bashar Assad. 15. mars vil det være sju år siden borgerkrigen i Syria startet.

IDF har utvetydig erklært at den iranske dronen, som er en kopi av den amerikanske Lockheed Martin RQ-170, ble bygget og kontrollert av iranske styrker stasjonert i Syria.

https://www.facebook.com/StandWithUs/videos/10155437649092689/

I denne videoen fra mandag 12. februar forteller IDF-talsmann Jonathan Conricus at de fleste vrakrestene av dronen falt ned i området ved kibbutz Kfar Ruppin, som ligger noen kilometer sørøst for byen Beit She’an.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart