Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Muslimsk statsleder på historisk besøk til den jødiske staten

Sara og Benjamin Netanyahu tar imot Tsjads president Idriss Déby i Jerusalem. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Benjamin Netanyahu tok imot Tsjads president Idriss Déby i Jerusalem i november. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Idriss Déby ble første president fra Tsjad til å besøke Israel.

Presidenten i det Sentral-Afrikanske landet Tsjad, Idriss Déby, landet søndag 25. november i Israel. Det var starten på et historisk besøk fra en leder av et Sentral-Afrikansk land med muslimsk majoritet, som attpåtil ikke har noen diplomatiske relasjoner med staten Israel, skriver Times of Israel.

På sitt besøk hadde Déby både middag og møter med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Han møtte også Israels president Reuven Rivlin.

– Dette er nok et diplomatisk gjennombrudd. Dette er et historisk og viktig besøk som kommer som et resultat av den innsatsen vi har lagt ned. Jeg ønsker presidenten av Tsjad velkommen til Israel, sa Netanyahu om besøket.

Det er første gang siden staten Israel ble opprettet i 1948 at landet får besøk av en president fra Tsjad. Under Netanyahus lederskap har Israel de siste årene knyttet nye kontakter med en rekke muslimsk land i Afrika, inkludert Mali og Somalia, i tillegg til mange Gulf-land.

I oktober var Netanyahu på besøk i Oman. Han ble dermed den første israelske statsministeren på over 20 år som besøkte Gulf-staten.

Republikken Tsjad kuttet sine diplomatiske bånd med Jerusalem i 1972. Det bor i dag rundt 13,5 millioner mennesker i landet, hvorav 55% er muslimer. Rundt 40% av landets befolkning er kristne. Déby har vært president i landet siden 1991.

De siste årene har Netanyahu vært på flere statsbesøk til Afrika, hvor han har reist til Kenya, Rwanda, Etiopia, Uganda og Liberia. Han har flere ganger sagt at han ønsker å knytte tettere bånd med alle land på kontinentet, også de landene som Israel i dag ikke har noen diplomatiske forbindelser med.

Netanyahu sier mange afrikanske land med muslimsk majoritet ønsker å samarbeide med den jødiske staten i kampen mot islamistisk terrorisme.

– Dette baner vei for at en rekke nye land vil anerkjenne staten Israel og jeg tror at vi vil høre om dem veldig snart, sa Netanyahu senest i oktober.

Det var et hjertelig møte mellom Déby og Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Chaim Zach/GPO)
Det var et hjertelig møte mellom president Idriss Déby og Israels president Reuven Rivlin. (Foto: Chaim Zach/GPO)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart