Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Saeb Erekat: - Israel tilbød mer enn 1967-landområdene. (Skjermdump fra PA TV 1. desember 2018.)
Saeb Erekat: - Israel tilbød mer enn 1967-landområdene. (Skjermdump fra PA TV 1. desember 2018.)

Saeb Erekat: – Abbas sa nei til 100 % av Vestbredden og et delt Jerusalem

Her er informasjon som NRK og NTB ikke kommer til å gi deg.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

President for palestinske selvstyremyndigheter, Mahmoud Abbas, har tidligere fortalt åpent at han avviste en tilnærmet full israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden i de hemmelige fredsforhandlingene med Israel i 2007 og 2008. Områdene av Vestbredden som Israel ville beholde skulle kompenseres med landområder andre steder. Dette må du huske hver gang du hører om Israels okkupasjon og mangel på vilje til tostatsløsning, for store norske medier fortier dette helt eller nesten fullstendig.

Så sent som 1. desember 2018, i et intervju med den offisielle palestinske tv-stasjonen PA TV, bekreftet palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat dette på stort detaljnivå. Palestinerne ble tilbudt

  • en stat større i arealet enn nettoarealet av Vestbredden og Gaza-stripen.
  • kontroll over de arabiske bydelene av Jerusalem
  • tilbakevending av 150.000 flyktninger inn i Israel.

Abbas sa nei.

Her er hva Erekat sa ord for ord:

«Jeg hørte [daværende Israels statsminister] Olmert si at han tilbød [Abbas] 100 % av landområdet til Vestbredden. Dette er sant. Jeg er vitne til det. Han [Olmert] viste et kart [til Abbas] og sa: ‘Jeg vil [at Israel skal] ha 6,5 prosent av Vestbredden og jeg vil gi [palestinerne] 6,5 prosent av 1948-området [landområder i Israel] til gjengjeld.’ [Olmert] sa til Abbas: ‘Landområdet til Vestbredden og Gaza-stripen før 4. juni 1967 var 6.235 kvadratkilometer. Erekat sier [Erekat sa til Abbas]: ‘Det er 50 kvadratkilometer av ingenmannsland i Jerusalem og Latrun.’ Vi vil dele dem mellom oss, så landområdet blir 6.260 kvadratkilometer. [Jeg sa til Abbas:] Olmert ønsker å gi deg 20 kvadratkilometer slik at du kan si [til palestinerne]: ‘Jeg fikk mer enn 1967-landområdene.’ Når det gjaldt Jerusalem [sa Olmert]: ‘Det som er arabisk forblir arabisk, og det som er jødisk forblir jødisk, og vi beholder det som en åpen by… [Olmert] sa: ‘Flyktningenes rett til å vende tilbake til staten Palestina er deres lov. Men når det gjelder Israel, vil vi åpne for 150.000 flyktninger over ti år, 15.000 over 10 år.’»

Se innslaget på PA TV 1. desember 2018 (oversatt til engelsk av Palestinian Media Watch)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart