Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)
Naftali Bennett i partiet New Right sier det er uaktuelt å anerkjenne en palestinsk stat. (Foto: Bayit Yehudi)

– Vi vil aldri anerkjenne en palestinsk stat

Blandede reaksjoner på Trumps fredsplan fra israelske politikere.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Tirsdag kveld lanserte USAs president Donald Trump sin lenge ventede fredsplan for å løse den israelsk-palestinske konflikt. Planen innebærer blant annet opprettelsen av en palestinsk stat med deler av Øst-Jerusalem som sin hovedstad, men det stilles flere kriterier for at en slik stat skal opprettes. Samtidig får Israel grønt lys til å annektere Jordandalen og flere bosetninger.

Både internasjonalt og innad i Israel er det blandede reaksjoner på planen. Det største opposisjonspartiet i Israel, Blått og hvitt, støtter planen, men mener deres partileder Benny Gantz bør bli den som implementer den.

Flere av partiene på høyresiden i Israel er derimot lunkne til Trump-planen. De sier at de støtter annektering av Jordandalen og israelske bosetninger, men de kommer ikke til å støtte opprettelsen av en palestinsk stat.

– Vi vil ikke under noen omstendigheter tillate at den israelske regjeringen anerkjenner en palestinsk stat, sier Naftali Bennet fra partiet New Right. Bennet sitter som forsvarsminister i Netanyahus regjeringskoalisjon.

Men statsminister Benjamin Netanyahu, som leder sentrum-høyre partiet Likud, mener det er en god avtale som ble presentert tirsdag kveld.

– Trump har staket ut kursen til en strålende framtid for israelere, palestinere og hele regionen, sier Netanyahu om Trumps fredsplan.

Amir Peretz i Labor-Gesher-Meretz, en allianse av israelske partier på venstresiden, sier Israels framtid må avgjøres i direkte forhandlinger med de palestinske selvstyremyndighetene. Han reagerer på at fredsplanen blir offentliggjort bare to måneder før valget til ny nasjonalforsamling 2. mars.

– Regjeringen har ikke legitimitet til å gjennomføre slike diplomatiske trekk, til tross for amerikansk støtte. Dette må håndteres etter valget, mener han.

Oded Revivi, en av lederne i bosetterbevegelsen, mener planen byr på noen seire, men også mange utfordringer for Israel og bosettingene.

– Planen er langt ifra perfekt. Mye her er vanskelig å svelge, sier han.

Den britiske statsministeren Boris Johnson mener fredsplanen som Trump presenterte tirsdag kveld kan være et skritt i riktig retning.

–  Lederne diskuterte USAs forslag til fred mellom israelerne og palestinerne, som kan vise seg å være et positivt steg fremover, sier en talsperson.

Jordans utenriksminister Ayman Safadi advarer om «farlige konsekvenser av ensidige avgjørelser fra Israel, som truer med å skape en ny realitet på bakken».

Den første offentlige reaksjonen på planen fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er at de vil kaste planen på «historiens søppelbøtte».

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart