Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Trump gjorde slutt på 27 år med Oslo-marerittet

USAs president Donald Trump er nominert til Nobels fredspris for arbeidet med fredsavtalen mellom Israel og De forente arabiske emirater. (Foto: Det hvite hus/Flickr)
- Når du leser Trump-planen nøye, vil du se at den er et speilbilde av Oslo-avtalene, skriver Caroline Glick.

Fra 1994 til 1996, som ung offiser i IDF, deltok Caroline Glick i forhandlinger med palestinerne under Oslo-prosessen.

– Jeg fant aldri noen grunn til å tro på fredsprosessen. De samme palestinske lederne som spøkte med oss i fancy møterom i Kairo og Taba brøt hver eneste avtale de hadde gjort med Israel straks møtet var over, skriver Glick. Etter sin militærtjeneste har Glick gjort karriere som journalist og kommentator plassert på israelsk høyreside. Ved Knesset-valget i april 2019 var hun kandidat for New Right-partiet sammen med Naftali Bennet og Ayelet Shaked.

I en fersk artikkel (The Oslo blood libel is over) forteller Glick hvordan hun reagerte da USAs ambassadør David Friedman presenterte Trump-planen for henne et par dager før Trumps presentasjon i Det hvite hus tirsdag 28. januar.

«Friedman fortalte meg at Trump kom til å annonsere at USA vil støtte en israelsk erklæring om å hevde suverenitet over Jordan-dalen og de israelske bosetningene i Judea og Samaria.»

Glick spurte i detaljer om ulike områder, og Friedman svarte bekreftende på alle.

Men hva med resten? Uten kontroll over de omkringliggende områdene, vil bosetningene i Judea og Samaria være under konstant trussel, innvendte Glick.

Friedman svarte at resten av Område C vil bli styrt slik det har blitt inntil nå. Israel kommer til å ha overordnet sivil kontroll og sikkerhetsmyndighet.

Trump-planen gir palestinerne fire år til forhandlinger basert på presidentens visjon, fortsatte den amerikanske ambassadøren. For å få en avtale må palestinerne godta at Israel er nasjonalstaten til det jødiske folk. De må akseptere at Israel har kontroll over luftrommet og det elektromagnetiske nettet. De må godta en demilitarisert stat og at det ikke vil bli noen palestinsk innflytting til Israel fra utlandet. De må godta israelsk suverenitet over grensen med Jordan. De må avvæpne Hamas og Islamsk Jihad i Gaza og demilitarisere Gaza.

Men hva hvis de ikke aksepterer disse betingelsene? spurte Glick.

«Dersom de ikke aksepterer, vil Israel etter fire år ikke lenger være bundet av Trumps plan, og er fri til å hevde suverenitet i alle de områdene de vil,» svarte Friedman.

Om fire år vil vi kunne innføre israelsk lov i hele resten av området? Mener du at palestinerne kommer til å tape dersom de ikke godtar fred? Støtter president Trump dette? undret en vantro Glick.

Ja, selvfølgelig støtter han det. Det er hans plan, svarte Friedman med et smil.

Da begynte tårene å strømme hos den erfarne journalisten.

Er det tårer av sorg eller glede? spurte Friedman.

I lang tid klarte ikke Glick å snakke. Til slutt sa hun at hun følte hun måtte ta av seg skoene, siden hun var vitne til et mirakel.

– Da jeg lyttet til hans orientering, der på kontoret hans, følte jeg det ikke om jeg var alene. Det var med meg 50 generasjoner av jøder fra hvert hjørne av verden som takket Gud. Jeg følte 27 år med bekymring og frustrasjon ble vasket bort. Det 27 år lange Oslo-marerittet var over. Blodløgnen som la skylden på Israel for palestinernes krig mot oss var, endelig, avvist av den mektigste nasjonen i verden.

Glick påpeker at Trump-planen er et speilbilde av Oslo-avtalene. I planene fra 1990-tallet måtte Israel bevise sin goodwill, nå er det palestinerne som må bevise at de virkelig ønsker fred.

I Oslo-prosessen måtte Israel løslate terrorister for å få palestinerne til forhandlingsbordet. Trump-planen legger opp til at palestinske fanger bare skal løslates etter at israelske fanger og levninger av savnede soldater er løslatt/ tilbakelevert, og etter at en fredsavtale er undertegnet. Under Oslo-prosessen måtte Israel løslate terrordrapsmenn, Trump-planen slår fast at Israel ikke må løslate fanger som er dømt for drap eller medvirkning til drap. Trump-planen slår også fast at Israel ikke trenger å bøye av for PLOs krav om å løslate arabere med israelsk statsborgerskap dømt for terror.

Glick påpeker elementer i Trump-planen som hun er kritisk til, men likevel mener hun israelske ledere må gripe sjansen som Trump-planen gir, og forkaste «Oslo-reglene». – Oslo er historie. Suverenitet er nå. Vi var som drømmende. Tiden er kommet for å si takk for mirakelet og begynne med å bygge landet vårt, avslutter Glick.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart