Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Nyvalget har ført til politisk drama

Naftali Bennet, Ayelet Shaked og Caroline Glick fra New Right-partiet. (Foto: Hayamin Hehadash)
Naftali Bennet, Ayelet Shaked og Caroline Glick fra New Right-partiet. (Foto: Hayamin Hehadash)
Gamle allianser oppløses og nye partier etableres. Mange posisjoner seg til nyvalg.

Det har vært store endringer i det politiske landskapet i Israel etter at det 26. desember ble bestemt at det skal holdes nyvalg innen 9. april 2019.

 

Endringer på høyresiden

De to fremtredende politikerne Naftali Bennett og Ayelet Shaked, begge ministre i dagens regjeringskoalisjon, har brutt med partiet Jødisk Hjem og startet partiet Hayemin Hehadash. Det nye partiet vil i likhet med Jødisk Hjem høre til langt til høyre i israelsk politikk, men vil ha både religiøse og sekulære kandidater på listen sin. En av utfordringene til Jødisk Hjem er at de har slitt med å få stemmer fra sekulære israelere på høyresiden. Det er disse velgerne Bennett og Shaked ønsker å nå med sitt nye parti.

Hayemin Hehadash har også fått den kjente journalisten og redaktøren Caroline Glick til å stille som kandidat for partiet til valget i april, skriver Jerusalem Post. Glick var også aktuell for Benjamin Netanyahus parti Likud ved valget i 2015, men ble angivelig vraket på grunn av at hun hadde vært svært kritisk mot Netanyahu i noen av hennes artikler i avisen.

Naftali mener partiet deres nå består av et drømmelag på høyresiden.

 

Endringer på venstresiden

Også på venstresiden skjer det store ting i israelsk politikk. Nylig bestemte leder av Zionist Union, Avi Gabby, å oppløse sentrum-venstre-alliansen mellom det israelske Arbeiderpartiet og Hatnua. Bruddet skal ha kommet helt overraskende på Tzipi Livni, leder av Hatnua, og hennes partifeller. Det er mange som tror Gabbay har brutt med Livni fordi han ønsker en allianse med den tidligere sjefen for det israelske forsvaret, Benny Gantz, som har startet sentrumspartiet Israel Resilience Party.

Meningsmålinger viser at et mulig samarbeid mellom Gantz og et annet sentrum-venstre-parti vil kunne true Netanyahu og høyresiden om regjeringsmakten.

Men foreløpig ligger Netanyahu og høyrepartiet Likud best an på målingene.

Også den tidligere forsvarsministeren Moshe Ya’alo har startet sitt eget politiske parti. Navnet på partiet blir Telem, et akronym for The National Statesmanlike Movement.

Israels forsvarssjef Benny Gantz. (Foto: IDF / Flickr.com.)
Israels tidligere forsvarssjef Benny Gantz er på vei inn i politikken. Gantz er svært populær på meningsmålinger. (Foto: IDF)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart