Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

9. april blir det nyvalg i Israel

Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Israels nasjonalforsamling Knesset. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Dagens israelske regjering har styrt landet i tre og et halvt år. I april blir det nyvalg, sju måneder før valgperioden utløper.

Etter en debatt på over seks timer onsdag 26. desember stemte 102 av totalt 120 parlamentarikere i det israelske Knesset for en lov som sier at nasjonalforsamlingen vil oppløse seg selv, og at det neste valget vil bli avholdt 9. april 2019. Det meldte Times of Israel samme dag.

Det var turist- og immigrasjonsminister Yariv Levin fra Likud som presenterte loven, som bare to Likud-representanter stemte imot. Levin omtalte regjeringens periode som «fire utrolige og enestående år i tjeneste for det israelske folk».

– Denne regjeringen og dette Knesset har forbedret befolkningens liv og Israels status, på samme måte som den neste – under Likuds ledelse – vil gjøre det, sa Levin.

Turistminister Yariv Levin. (Foto: Facebook)
Turist- og Immigrasjonsminister Yariv Levin. (Foto: Facebook)

Tzipi Livni, som leder opposisjonen, sa at for henne hadde de fire siste årene vært «preget av en følelse av skrekk og frykt for fremtiden for det israelske demokratiet».

Hun la til at det nye valget gir befolkningen «et håp om at vi omsider kan forandre dette korrupte lederskapet som har svertet bildet av Israel».

Tzipi Livni gir slipp på avtalen om å bli statsminister. (Foto: Flickr CC)
Tzipi Livni. (Foto: Flickr CC)

Det var mandag 24. desember at statsminister Benjamin Netanyahu og lederne for de fem partiene i koalisjonsregjeringen erklærte at de var blitt enige om å fremskynde Knesset-valget neste år fra 5. november til 9. april.

Erklæringen kom etter at Knesset-medlem Yair Lapid fra opposisjonspartiet Yesh Atid på mandag annonserte at partiet han leder ville stemme imot regjeringens lovforslag om militær verneplikt for ultraortodokse jødiske menn. Som begrunnelse sa han at «regjeringen i hemmelighet forbereder en avtale som vil endre lovens intensjon».

Yesh Atids grunnlegger og partileder Yair Lapid. (Foto: Wikimedia Commons)
Yair Lapid. (Foto: Wikimedia Commons)

I begynnelsen av desember innvilget Israels høyesterett den israelske regjeringens anmodning om forlenget frist for å få vedtatt den omstridte loven. Men i stedet for fire måneders forlengelse, slik regjeringen ønsket, ble fristen bare forlenget med én og en halv måned, til 15. januar.

Dersom fristen ikke hadde blitt forlenget av Israel høyesterett i desember ville flere tusen Yeshiva-studenter vært aktuelle for innkalling til militær vernepliktstjeneste.

Ifølge flere nye spørreundersøkelser fra tirsdag 25. desember ligger statsminister Netanyahu godt an til å bli gjenvalgt, selv om han ikke er særlig populær blant velgerne. De fleste israelere mener at han ikke bør bli ny statsminister, men langt færre vil ha en av de andre kandidatene.

Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

Mange israelere venter nå i spenning på om riksadvokat Avichai Mandelblit før valget vil reise tiltale mot Netanyahu for bestikkelser og korrupsjon, slik politiet har bedt om.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart