Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Åpner ambassade 24 km fra Iran

Utenriksminister Eli Cohen. (Foto. Flash90)
Utenriksminister Eli Cohen besøker Turkmenistan som første israelske minister på nesten 30 år.

Israels utenriksminister Eli Cohen flyr fra Aserbajdsjan til Turkmenistan onsdag kveld. Han blir den første israelske ministeren som besøker det sentralasiatiske landet på nesten tre tiår, skriver Times of Israel.

Daværende utenriksminister Shimon Peres besøkte det oljerike landet i 1994 – tre år etter Sovjetunionens fall, som landet var en del av.

Cohen skal åpne Israels ambassade i den turkmenske hovedstaden Asjkhabad, bare 24 kilometer fra Irans nordøstlige grense. Det blir dermed den israelske ambassaden som ligger nærmest erkefienden Iran.

Israel har hatt en ambassadør i Asjkhabad i et tiår, men han har jobbet fra hoteller og et midlertidig kontor. Nå blir det et fast tilholdssted.

Turkmenistans grense til Iran strekker seg over 1148 kilometer.

Cohen vil i forbindelse med besøket også møte den turkmenske presidenten Serdar Berdimuhamedov og utenriksminister Rashid Meredov. Han vil også møte representanter fra det jødiske samfunnet i det lukkede landet, som er kjent for alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Cohen i møte med Aserbajdsjans finansminister Mikayil Jabbarov i Baku 18. april 2023. (Foto: GPO)

Cohen besøker for tiden Aserbajdsjan, en annen viktig alliert for Israel med grense til Iran. Med seg har han en delegasjon på 20 israelere innen cybersikkerhet, nasjonal sikkerhet, vann- og landsbruksselskaper.

Han har også møter med den aserbajdsjanske presidenten Ilham Aliyev, utenriksminister Jeyhun Bayramov og andre offentlige representanter.

Det er rapportert at Aserbajdsjan trolig tillater at Israel bruker baser på deres territorium til rekognoseringsflyvninger over Iran og til å sende etterretningsoperatører inn i Iran for å forstyrre landets atomprogram.

Hvis Israel bestemmer seg for å gjennomføre et luftangrep mot iranske atomanlegg, vil tilgang til aserbajdsjanske baser gjøre oppgaven langt mer gjennomførbar. Aserbajdsjans største bidrag til Israels nasjonale sikkerhet er imidlertid olje, da nesten 30 prosent av Israels oljeforbruk kommer fra det sjiamuslimske landet.

Til gjengjeld er Israel den største våpenleverandøren til Aserbajdsjan.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart