Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israels umulige valg: Leve med at Iran får atombombe – eller bombe dem

Raketter skytes opp i forbindelse med en større iransk militærøvelse i januar 2021. Den store frykten i Israel er at Iran en dag kan plassere et atomstridshode på en av disse rakettene. Det vil true hele Israels eksistens. (Foto: IRGC)
Israelske ledere står overfor tøffe valg i tiden fremover, skriver historiker Benny Morris.

Israel vil snart stå overfor et valg: Enten kan de, etter beste evne, bruke raketter og bomber for å ødelegge Irans atominstallasjoner, ellers så må de leve med at Iran har atomvåpen i årene som kommer, skriver den kjente historikeren Benny Morris i en kommentar i den israelske avisen Ha’aretz.

«Dessverre er dette de eneste alternativene. Det er ingen andre alternativer. USA, som har militære kapasiteter som er mye større enn Israel, vil ikke gjøre jobben for oss (eller for seg selv eller resten av verden). De har ikke gjort det som har vært nødvendig de siste tiårene, ikke under Bill Clinton, George W. Bush eller Barack Obama», skriver den israelske historikeren.

USA gjorde det heller ikke under Donald Trump og Morris tror i alle fall ikke at USA vil gjøre det under ledelse av dagens president Joe Biden. I likhet med sine forgjengere har ikke Biden det som trengs, skriver han videre.

«Ifølge flere eksperter er Iran rundt en måned fra å akkumulere nok anriket uran til å produsere en atombombe. Etter det vil de akkumulere mer og mer uran anriket på 60 prosent, mens de fokuserer på å utvikle atomstridshode til sine missiler. Når dette problemet er løst vil de raskt kunne øke sitt lager av uranium til 90 prosents renhet, som er nødvendig i en atombombe».

Men det er ikke USAs feil, skriver historikeren, og fortsetter:

«Sannheten er at Israels ledere i de siste to tiårene ikke har handlet mye annerledes. Til tross for ordbruken (Iran skal aldri få atomvåpen) under ledelsen til Ehud Barak, Ehud Olmert, Ariel Sharon og Benjamin Netanyahu, tok ingen av dem tyren ved hornene og handlet realistisk mot trusselen fra det iranske atomprogrammet, det vil si ved å pulverisere Irans atomanlegg», skriver Morris, som også tidligere har advart mot at Iran får atomvåpen.

Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Israel har flere ganger klart å bremse det iranske atomprogrammet, med sabotasjeaksjoner og attentater. De klarte også overbevise Obama-administrasjonen til å innføre strenge sanksjoner mot det iranske regimet, under trusselen om at et israelsk angrep på Iran var nært forestående.

«Men innerst inne har alle israelske ledere, inkludert Sharon og Netanyahu, vissteat attentater, små eksplosjoner og økonomiske sanksjoner ikke ville stanse det iranske atomprosjektet. Alle avsto fra å sende inn luftforsvaret til å angripe atominstallasjonene. Kanskje var de usikre på luftforsvarets evner, kanskje var de redde for hva som ville skje selv om angrepet var vellykket. Det spiller egentlig ingen rolle. Faktum er at i dag er Iran nærmere atomvåpen enn de noen gang har vært», skriver Morris.

Han mener situasjonen minner om 1930-tallet, da vesten ikke valgte å gå til et forebyggende angrep mot et ekspansjonistisk Japan eller Tyskland.

«Den bitre sannheten er at det i dag bare er to muligheter for Israel, og begge er fryktelig: Enten bombe eller tie stille og leve med at Iran har kjernefysisk våpen».

Israel har de siste årene brukt milliarder av kroner på topp moderne jagerfly som F-35, på høyteknologiske bomber og på tankfly som skal gjøre det mulig å gjennomføre et luftangrep mot Iran. Men hva blir konsekvensen? Israel bombet en syrisk atomreaktor i Deir el-Zour i 2009 uten at syrerne slo tilbake. Sjansene for at Iran ikke ville slått tilbake er nærmest lik null.

«Sannsynligvis ville det iranske regimet reagert massivt med ballistiske missiler og droner mot Israel. De ville også brukt terrorisme mot israelske og jødiske mål verden over og de ville sluppet løs Hizbollah i Sør-Libanon med sine 150.000 raketter. Trolig ville de også kunne fått med Hamas og Islamsk Jihad på Gazastripen til å angripe Israel. Det ville ført til full krig i Midtøsten som trolig ville gjort at Israel måtte gå inn på bakken dypt inn i Libanon og kanskje også Gazastripen», skriver Morris.

Professor Benny Morris holder foredrag på MIFFs årsmøte sommeren 2007. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Professor og historiker Benny Morris holder foredrag på MIFFs årsmøte sommeren 2007. (Foto: Conrad Myrland)

Det andre alternativet er også et vel så skremmende scenario. At Israel rett og slett bare må leve med at det iranske regimet får tilgang på atomvåpen.

«Et Iran med atomvåpen, ledet av barbariske religiøse fanatikere, kan en dag gamble på et atomangrep på Israel – og stole på at Allah beskytter dem fra et israelsk atomsvar. Irans «moderate» president fra 1989 til 1997, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, definerte en gang Israel som en «én-bombe-stat». Med andre ord mente han at én atombombe, på Tel Aviv, ville være nok til å bringe ned Det tredje tempelet», skriver historikeren.

Men selv om Iran aldri skulle finne på å sende en atombombe mot Israel, så vil Israel hele tiden måtte leve med denne trusselen. Det vil ikke bare være en psykologisk terror mot de som bor i Israel, men det vil også svekke Israels posisjon i regionen. Iranske atomvåpen vil oppmuntre Irans allierte og støttespillere til å angripe Israel og andre av Irans fiender, som Saudi-Arabia, fordi Israel vil være forhindret fra å kunne slå for hardt tilbake.

Et Iran med atomvåpen vil også svekke Israels økonomi kraftig. Det vil føre til enorme kostnader for det israelske forsvaret, kostnader til bomberom som tåler atomangrep og andre tiltak, og det vil føre til at utenlandske investorer ikke våger å investere i Israel. Det vil også føre til at mange ikke tør å flytte til Israel – i frykt for et potensielt atomangrep. I tillegg vil iranske atomvåpen også føre til et våpenkappløp i regionen, hvor Saudi-Arabia, Tyrkia, Egypt og andre også vil sikre seg atomvåpen.

«Tiden er i ferd med å renne ut. Øyeblikket når Israel må velge mellom et forebyggende angrep eller å leve i skyggen av et Iran med atomvåpen nærmer seg», skriver Morris avslutningsvis.

Her kan du lese hva som ville skjedd hvis en atombombe traff Israel:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart