Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Iranske myndigheter bekrefter at Mohsen Fakhrizadeh er død etter et attentat utenfor Teheran. (Foto: IRIB)

Lederen av Irans atomvåpenprogram drept i attentat

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Den angivelige sjefen for Irans atomvåpenprogram ble fredag 27. november drept i et attentat i nærheten av den iranske hovedstaden Teheran, ifølge flere rapporter i iranske medier.

Dr. Mohsen Fakhrizadeh, professor i fysikk og en offiser i den iranske revolusjonsgarden, ble i 2018 nevnt som leder av Irans hemmelige atomvåpenprogram av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Da Netanyahu avslørte at Israel hadde stjålet et stort arkiv med detaljer om Irans hemmelige atomvåpenprogram fra et varehus i Teheran, sa han: «Husk det navnet, Fakhrizadeh», skriver Times of Israel.

Det er ikke kommet noen opplysninger om hvem som eventuelt står bak attentatet mot Fakhrizadeh, men Israel har angivelig likvidert flere iranske atomforskere gjennom årene i et forsøk på bremse det iranske atomprogrammet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu nevnte Mohsen Fakhrizadeh da han avslørte Irans hemmelige atomvåpenprogram.

Ifølge en israelsk TV-kanal har Israel tidligere bestemt seg for å ikke likvidere Fakhrizadeh, fordi de foretrakk å holde ham i live og se hva han pønsket på.

En vestlig diplomat sa til nyhetsbyrået Reuters for fire år siden at hvis Iran velger å utvikle et atomvåpen, så vil Fakhrizadeh bli kjent som «den iranske atombombens far».

Nylig kunngjorde FNs atomenergibyrå IAEA at Iran anriker 12 ganger mer uran enn tillatt i henhold til atomavtalen. Det førte til at USAs president Donald Trump vurderte et militært angrep mot iranske mål. Situasjonen i Midtøsten er spent og flere amerikanske bombefly er sendt til regionen. Spenningen blir neppe mindre med likvideringen av Fakhrizadeh.

Iran sier i en kunngjøring at attentatet på Fakhrizadeh vil bli hevnet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart