Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Det israelske forsvaret forbereder seg på mulig amerikansk angrep mot Iran

Et amerikanske B-52 bombefly, flankert av amerikanske jagerfly, på vei til Midtøsten 21. november. (Foto: US Air Force)

Det israelske forsvaret har fått beskjed om å være forberedt på et mulig amerikansk angrep mot Iran, skriver journalisten Barak Ravid på nettavisen Axios. Han har fått opplysningene fra flere israelske tjenestemenn.

Det er ikke etterretning eller en konkret vurdering av at Trump vil gjennomføre et slikt angrep som ligger bak regjeringens instruks til forsvaret, men fordi israelske tjenestemenn forventer «en veldig følsom periode» i tiden frem mot Joe Bidens innvielse den 20. januar 2021.

Nylig skrev avisen New York Times at president Trump vurderte et angrep mot Irans atomanlegg før presidentperioden går ut. USA har også sendt flere store bombefly til Midtøsten, som ikke akkurat har dempet spekulasjonene.

Hvis USA skulle gjennomføre et militært angrep mot Iran eller iranske mål i Midtøsten, frykter IDF at Iran vil hevne seg med å angripe Israel direkte eller gjennom sine lojale støttespillere i Syria, Libanon og på Gazastripen. Det er dette mulige scenariet det israelske forsvaret nå forbereder seg på.

Det israelske forsvaret er i høyeste beredskap på nordfronten. Her fra en øvelse tidligere i år. (Foto: IDF)
Det israelske forsvaret er i beredskap i tilfelle et amerikansk angrep mot Iran. Her fra en øvelse i fjor. (Foto: IDF)

Israels forsvarsminister Benny Gantz har de siste ukene hatt flere samtaler med USAs fungerende forsvarsminister Christopher Miller. Et av temaene de diskuterte var Iran. Samtidig skal Israels statsminister Benjamin Netanyahu ha møtt den saudiarabiske kronprinsen Mohammed Bin Salman og USAs utenriksminister Mike Pompeo. Også der var Iran et av de viktigste temaene.

Pompeo besøkte også flere andre land i Midtøsten for å diskutere Iran. I forbindelse med rundreisen sa Pompeo at «alle muligheter er åpne» med tanke på Iran. En av årsakene til at USA vurderer et militært angrep er at Iran ifølge FNs atomenergibyrå IAEA anriker langt mer uran enn tillatt.

Hossein Dehghan, rådgiver til Irans øverste leder og en mulig kandidat i Irans kommende presidentvalg, sier at et amerikansk angrep mot Iran kan føre til «en fullskala krig» i Midtøsten.

Ravid, som er en anerkjent og velinformert journalist, skriver at israelske tjenestemenn forventer at Israel vil bli advart på forhånd før et eventuelt amerikansk militært angrep mot Iran. Det de er bekymret for er at det ikke vil være nok tid til å forberede seg godt nok mot mulige hevnangrep. Derfor har IDF blitt beordret til å være forberedt på at et slike scenario er mulig.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har vært på rundreise i Midtøsten for å diskutere Iran i en tid hvor det spekuleres i et amerikansk angrep mot det iranske regimet. Her er Pompeo i møte med statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem 13. mai 2020. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart