Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

USA OG STORBRITANNIA: – PA oppfylte aldri avtalen om Jeriko-fangene

I 2002 ble det inngått en avtale om britisk og amerikansk overvåkning av turistminister Rehavam Ze'evis drapsmenn i PA-fengselet i Jeriko. - De palestinske myndighetene har aldri oppfulgt grunnleggende deler av avtalen, skrev USAs og Storbritannias konsuler 8. mars.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

– Dersom dere ikke oppfyller avtalen, bedrer sikkerheten til vårt personell eller kommer til en ny avtale med Israel vil vi trekke tilbake våre overvåkere med umiddelbar virkning, varslet konsulene. Tirsdag 14. mars trakk amerikanerne og britene seg ut. Israel satte straks i gang en arrestoperasjon mot Ze’evis drapsmenn, som ellers trolig ville blitt frigitt av den påtroppende Hamas-regjeringen.

Porten til Midtøsten gjengir brevet fra konsulene:

March 8, 2006

His Excellency
Mahmoud Abbas
President, Palestinian Authority
Ramallah

Mr. President:

The Palestinian Authority has never fully complied with basic provision of the agreement that established the US and UK Jericho Monitoring Mission. While the six detainees – Fuad Shobaki, Ahmad Sa’adat, Iyad Gholmi, Hamdi Qur’an, Majdi Rmawi, and Basel al-Asmar – are held in continuous custody at the Jericho Prison, the Palestinian Authority has consistently failed to comply with core prevision of the Jericho monitoring arrangement regarding visitors, cell searches, telephone access and correspondence. Furthermore, the Palestinian Authority has failed to provide secure conditions for the US and US personnel working gat the Jericho Prison. Repeated demarches by our governments to the highest levels of the Palestinian Authority have not resulted in improved compliance with the Jericho monitoring arrangements. The pending handover of governmental power to a political party that has repeatedly called for the release of the Jericho detainees also calls into question the political sustainability of the monitoring mission.

If the Palestinian Authority would like the US and UK to continue their involvement with the monitoring mission, conditions at the Jericho Prison must be brought into full compliance with the Jericho monitoring arrangements. Alternatively, the Palestinian Authority can come to a new arrangement with the Government of Israel regarding the disposition of the six detainees. Likewise, adequate measures must be put in place to assure the security of the US and UK personnel working at the prison. Regrettably, if the Palestinian Authority does into come into full compliance with the Jericho monitoring arrangement and make substantive improvements to the security of the US and UK personnel working at the prison, or come to a new agreement with the Government of Israel, we will have to terminate our involvement with the Jericho monitoring arrangements and withdraw our monitors with immediate effect.

I hope you understand our concerns and the seriousness with which we take this matter.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart