Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel vil svare med styrke dersom Syria angriper

Statsminister Benjamin Netanyahu advarer Syria mot å angripe Israel (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu advarer Syria mot å angripe Israel (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu advarer Syria mot å gå til angrep mot Israel. En syrisk talsmann har truet med hevnangrep mot Israel dersom vestlige land angriper Syria.

Syrias utenriksminister Walid Moallem holdt en pressekonferanse i går, der han benektet at Bashar Assad-regimet har brukt kjemiske våpen i Ghouta, eller andre ganger under borgerkrigen. Likevel lovet han at de regjeringslojale styrkene vil «ta alle midler i bruk» for å beskytte seg mot USA og andre land, som nå vurderer strategiske angrep, rapporterer Times of Israel.

Batteri til forsvarsrakettsystemet Patriot er utplassert nær Haifa (Foto: Shay Vaknin, Tazpit News Agency)
Et batteri av forsvarsrakettsystemet Patriot er utplassert nær Haifa. Batteriet kommer  i tillegg til Iron Dome som allerede er utplassert i området. (Foto: Shay Vaknin, Tazpit News Agency)

Senere samme dag rettet en offiser i den syriske hæren en trussel mot Israel. Angriper Vesten Syria, så vil Syria angripe Israel, har vært budskapet fra flere syriske talsmenn de siste dagene.

– Kommer Damaskus under angrep, vil Tel Aviv bli angrepet i tillegg. En fullskala krig mot Syria vil faktisk gi oss lisens til et angrep på Israel. Dersom Syria blir angrepet, vil Israel bli satt i brann. Et slikt angrep vil igjen engasjere Syrias naboer. Så et amerikansk angrep på Syria vil føre med seg hyppige angrep mot Israel. Ikke bare Damaskus og våre allierte vil hevne seg, men ekstremistgrupper, advarer kilden ifølge Jerusalem Post og Reuters.

Truslene fra Syria, og de vage truslene som også har kommet fra iranske politikere, har gjort at israelske myndigheter har sett seg nødt til å berolige sin egen befolkning. Statsminister Benjamin Netanyahu avholdt i går en pressekonferanse, hvor han forsikret at IDF er forberedt.

– Vi er forberedt på ethvert scenario. Vi er ikke del av noen borgerkrig i Syria. Men vi vil identifisere ethvert forsøk på å skade oss og svare på det. Og vi vil svare med styrke, sa han.

Forsvarsminister Moshe Ya'alon (Foto: Wikipedia)
Forsvarsminister Moshe Ya'alon (Foto: Wikipedia)

Forsvarsminister Moshe Ya’alon lovet tirsdag at forsvarsstyrkene vil reagere med all sin makt om de blir tvunget til det, skriver Ha’aretz.

– Vi er klar over den utviklingen som skjer foran øynene våre i Midtøsten. Vi hører truslene mot Israel, på tross av at vi ikke er involvert i den blodige konflikten i Syria eller andre konflikter i regionen. Vi reagerer med ansvarlighet og sensitivitet mot disse truslene, men er også svært klare på at uansett hvem som ønsker å teste oss, vil de bli konfrontert med IDFs makt.

Onsdag morgen var Tel Avivs viseordfører Assaf Zamir gjest hos den israelske webfjernsynskanalen i24news. Han ble spurt om hvordan stemningen er i hjembyen hans, nå som truslene hagler fra Syria og et NATO-angrep mot Syria muligens er på vei.

– Det føles som en normal dag i Tel Aviv i dag. Men det er en dag, som alle andre her, hvor vi må være beredt. For vi i Israel må alltid være beredt på å bli angrepet, forklarte han.

Det er nå klarere enn noen gang at USA og NATO klargjør til militære operasjoner i Syria. Militærstyrkene til USA og Frankrike har varslet at de allerede er klare til å gå til aksjon, straks de får klarsignal. Det klarsignalet vil trolig ikke komme, før Underhuset i Storbritannia har godkjent statsminister David Camerons beslutning i morgen.

Men fersk etterretningsinformasjon fra USA vil nok være med på å gi Cameron flertall i parlamentet. En etterretningskilde sier til Foreign Policy at Damaskus egentlig har langt mindre kontroll over bruken av sitt kjemiske arsenal, enn det en har trodd.

– Det er helt uvisst hvor kontrollen egentlig ligger. Er det en slags generell velsignelse om å bruke dem (kjemiske våpen)? Eller er det spesifikke ordrer for hvert angrep? Vi vet ikke hva som skjedde [i Ghouta], hevder den hemmelige kilden.

En moralsk seier ble også sikret for de allierte, internasjonale styrkene i går, da det kommende medlemslandet i Sikkerhetsrådet, Australia, besluttet å stille seg bak de USA-ledede styrkene. Russland og Kina fortsetter å stemme ned forslag om militære reaksjoner mot Syrias regime i FNs sikkerhetsråd. Moskva har startet arbeidet med å evakuere russiske statsborgere i Syria og Libanon, melder Yedioth Aharonoth. Det er tydelig at de venter en eskalering av konflikten.

Tsjekkia til Golan?
De siste månedene har flere nasjoner som hadde observatørstyrker på Golan-høydene trukket seg ut på grunn av trusselbildet i Syria. Nyhetsbyrået AP melder at president Milos Zeman i Tsjekkia kan komme til å sende militære ressurser til Golan for å ta over. Zeman ønsker at fredsstyrkene skal kunne «hjelpe med å redusere farene for at denne konflikten eskalerer». Tsjekkia regnes som et av de mest pro-israelske landene i Europa.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart