Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Jeg har ikke bestemt meg om Syria ennå

President Barack Obama intervjues på PBS' "NewsHour" (Foto: Skjermdump fra PBS NewsHour, YouTube.com)
President Barack Obama intervjues på PBS' "NewsHour" (Foto: Skjermdump fra PBS NewsHour, YouTube.com)
Både USA og Storbritannia ønsker mer sikker etterretning på hvem i Assad-regimet som har ansvaret for at giftgass ble benyttet i forrige uke.

At et gassangrep fra den regimevennlige siden av borgerkrigen i Syria, har funnet sted, ser ut til å være hevet over enhver tvil hos vestlige ledere. Men hvem som har ansvaret, om president Bashar Assad og hans regjering har satt igang angrepet mot bydelen Ghouta i Damaskus, er ifølge amerikanske etterretningskilder fortsatt uvisst.

– Vi har ikke konkludert med om den syriske regjeringen faktisk har utført dette. Og dersom de har gjort det, om det er behov for internasjonale konsekvenser, sier Barack Obama.

I går ble USAs president intervjuet på «NewsHour» på PBS, der han understreket at bruk av kjemiske våpen strider med «amerikanske interesser». Se utdrag av intervjuet her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GxyBKKYPT4c[/youtube]

Britene nøler
Informasjonen om den uklare ansvarssituasjonen som omgir denne saken, har også gitt britene kalde føtter. Statsminister David Cameron hadde i utgangspunktet besluttet å følge amerikanernes linje, men møter stor motstand i parlamentet før avstemningen om saken. Den skulle finne sted i morgen, men er foreløpig utsatt.

Storbritannias utenriksminister William Hague (Foto: Wikimedia Commons)
Storbritannias utenriksminister William Hague (Foto: Wikimedia Commons)

Opposisjonspartiet Labour truer med å stemme ned hele operasjonen, dersom en ikke øker den diplomatiske innsatsen for å vinne over Russland og Kina i FNs sikkerhetsråd.

– Vi vil fortsette så langt som mulig på konsensusveien (parlamentets skepsis til å angripe nå), men er forberedt på å gå til aksjon […] for å stanse bruk av kjemiske våpen, sier utenriksminister William Hauge forklarer til Jerusalem Post.

I stedet vil Underhuset stemme over en resolusjon som skal oversendes FNs sikkerhetsråd, der de ber medlemslandene ikke støtte noen militære tiltak mot Syria før de har sett hvilke funn våpeninspektørene i landet gjør.

Lover «kamikaze-angrep»
Regimet i Syria fortsetter å rette trusler mot NATO-styrkene som kan komme til å gå til angrep mot landet. En anonym kilde i den syriske hæren forklarer ifølge The Guardian at de kan komme til å sende piloter ut på kamikazeangrep.

– Dersom vi ikke klarer å skyte ned krigsfly med artilleri, har vi militære piloter som er klare til å angripe utenlandske krigsfly med våre egne krigsfly og sprenge dem i luften, sier militærkilden.

Mens NATO bestemmer seg for om de vil gå til aksjon mot Israels naboland Syria, forsøker IDF å berolige den israelske befolkningen. Mange er nervøse for om Syria kommer til å dra Israel inn i nok en krig de ikke ønsker å være en del av. Men en israelsk forsvarskilde forsikrer onsdag til Yedioth Aharonoth at faren for et Syria-angrep på Israel «er svært liten».

IDF ble dessuten enda en mer slagkraftig torsdag morgen, da luftforsvarets skvadron F-16i jagerfly ble erklært kampklare igjen. De er Israels mest avanserte kampfly. Men i vår ble et slikt fly totalknust, da det krasjet i Middelhavet etter en motorsvikt. Piloten og hans navigatør ble begge reddet opp fra vannet av et militært helikopter, skriver Ha’aretz.

Times of Israel melder også at rundt 1.000 reservesoldater har blitt kalt inn til tjeneste, for å styrke beredskapen. Soldatene vil operere forsvarsrakettbatteriene, styrke siviltjenesten og IDFs etterretningstjeneste.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart