Forhandlingsmøtet med verdensmaktenes og Irans utenriksministere i New York 26. september 2013. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
Forhandlingsmøtet med verdensmaktenes og Irans utenriksministere i New York 26. september 2013. (Foto: European External Action Service, flickr.com)

Atomsamtalene med Iran i gang igjen

De faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd innleder nye atomsamtaler med Iran parallelt med møtene i FNs generalforsamling.

De fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd (Kina, USA, Storbritannia, Russland og Frankrike), Tyskland og EU møtte representanter fra Iran i New York torsdag. Møtet kommer samtidig med plenumsmøtene i FNs generalforsamling i New York. Målet med samtalene er å starte en prosess som resulterer i enighet om veien videre for Teherans atomprogram.

EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)
EUs utenriksminister Catherine Ashton (Foto: Wikimedia Commons)

Tilstede på møtet var USAs utenriksminister John Kerry, Irans utenriksminsiter Javad Zarif og deres kolleger i de fem andre landene og EU. Ifølge Yedioth Aharonoth sa EUs utenriksminister Catherine Ashton etter møtet at «alle parter» har blitt enige om å bevege seg framover innenfor en «ambisiøs tidsramme», med nye møter i Geneve 15. og 16. oktober.

– Vi forventer ikke noen gjennombrudd under disse innledende møtene. Men vi tester om iranerne mener alvor, de engasjerer seg med nye tilnærmelser og viser en ny interesse for å forsøke å løse denne veldig alvorlige saken, sier Jay Carney, talsmann for Det hvite hus.

USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: Wikipedia)

Utenriksminister John Kerry uttalte at han var fornøyd med hvordan torsdagens møte hadde gått.

– Vi har hatt et svært konstruktivt møte. Men et enkeltmøte og en holdningsendring, som det er unødvendig å påpeke, gir foreløpig ingen svar på spørsmålene og vi har derfor mye arbeid framfor oss, sa han til pressen etter møtet.

Irans nye president Hassan Rouhani hevder at Iran under hans ledelse, er klare til å inngå kompromisser i atomforhandlinger med de seks verdensmaktene. Israels regjering har ved flere anledninger uttrykt sin skepsis og hevder Rouhani kun har endret ordbruken, men ikke vist noen forandringsvilje i praksis.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart