Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«Nei, Israel er ikke et land av mektige og privilegerte hvite europeere»

De fleste jødene i Israel er etterkommere av jødiske flyktninger fra Midtøsten og Nord-Afrika. (Foto: Wikipedia)
Flertallet av jødene i Israel har sitt opphav fra Midtøsten, skriver Hen Mazzig.

Den israelske forfatteren og aktivisten Hen Mazzig mener stadig flere prøver å få den israelsk-palestinske-konflikten til å handle om etnisitet. Et slikt narrativ blir brukt til å fremstille det som om Israel ble opprettet som et tilfluktssted for undertrykte hvite jøder fra Europa, og at hvite europeere endte opp med å undertrykke mørkhudede palestinerne. Det får Mazzig til å reagere kraftig.

«Som israeler, og sønn av irakisk-jødisk mor og nordafrikansk-jødisk far, er det smertefullt se en slik framstilling», skriver han i et innlegg i LA Times.

Mazzig skriver han at hans opphav er Mizrahisk jødedom, det vil si jøder fra Midtøsten og Nord-Afrika. Mizrahi-jødene utgjør i dag flertallet av jødene i Israel. Han mener deres historie forsvinner i det feilaktige narrativet.

«Vår avstamming er fra Midtøsten og Nord-Afrika. Bare rundt 30 prosent av israelske jøder er askenasiske jøder [jøder med opphav fra Europa], eller etterkommere av europeiske jøder. Jeg er forbløffet over at mange medier og politikere verden over ignorerer eller undergraver disse faktaene og historiene til mizrahi-jødene. Kanskje det er fordi vår historie knuser en stereotype om identiteten til mitt land og mitt folk», skriver Mazzig.

Israel, verdens eneste jødiske stat, ble ikke etablert for bare én type jøder.

«Den ble etablert for alle verdens jøder, uavhengig av om de kommer fra Midtøsten, Nord-Afrika, Etiopia, Asia eller Europa. Uansett hvor jøder rent fysisk er bosatt, opprettholder de en forbindelse til landet Israel, hvor jødenes historie startet og hvor den fortsatt blir skrevet den dag i dag».

Han viser til at mange av dem som kaller Israel for «apartheid» har en tendens til å definere israelere som europeiske jøder alene. At de fleste jøder kommer fra Midtøsten og Nord-Afrika passer ikke inn i narrativet deres.

«Jeg tror deres feilaktige fremstillinger er en del av en strategisk kampanje for å stemple Israel som en forlengelse av et privilegert og mektig hvitt Europa, for dermed å kunne forsvare sine angrep på landet. Denne tankegangen er et signal på en farlig trend som fremstiller Israel som en kolonialistisk aggressor i stedet for et fristed for alle dem som har flyktet fra undertrykkelse. Det verste er at dette fjerner historien om min familie, som kom til Israel fra Irak og Tunisia».

Gjennom det meste av historien har mizrahi-jødene vært uten suverenitet og likestilling i den muslimske verden. I over tusen år ble de behandlet som annenrangs borgere – dhimmier – under muslimsk dominans i arabiske land.

Hen Mazzig har irakisk-jødisk mor og nordafrikansk-jødisk far. Han mener historien til mizrahi-jødene bevisst blir undergravet av dem som vil demonisere Israel. (Foto: Privat)

«I Irak, til tross for at vi var «like borgere» på papiret, opplevde familien min gjentakende forfølgelse. Det første organiserte angrepet kom i 1941. Et nazi-inspirert opprør tok livet av hundrevis av jøder. De overlevende ble tvunget til å leve i frykt. Min oldefar ble feilaktig beskyldt for å være en sionistisk spion og ble henrettet i Bagdad i 1951. Min mors familie fikk lov til å emigrere samme året, men bare med én koffert», skriver Mazzig i innlegget sitt.

Totalt endte 850.000 jøder opp som flyktninger fra arabiske og muslimske land. For de aller fleste av dem ble Israel redningen.

«En av jødedommens sentrale temaer er en historie om nasjonal frigjøring i møte med imperial makt. Israel er et sted hvor et urfolk har gjenvunnet sitt land og gjenopplivet sitt språk, til tross for at de er omringet av fiendtlige naboer og truet av av radikaliserte arabiske nasjonalister som ikke kan tolerere noen annen politisk enhet i regionen enn sine egne. Jøder som ble utvist fra nasjoner over hele Midtøsten, som ofret alt de hadde, har vært avgjørende for å bygge og forsvare den jødiske staten siden begynnelsen».

Mazzig håper historien til mizrahi-jødene vil komme bedre fram i framtiden.

«Det er ingen tvil om at etableringen av Israel skapte et fristed for jødene som overlevde holocaust og ekstrem undertrykkelse i Europa. Likevel, vi kan ikke anerkjenne den historien på bekostning av mizrahi-jødene, som i likhet med så mange andre, uavhengig av hudfarge, delte drømmen om en jødisk stat lenge før staten Israel ble etablert», skriver han i slutten av innlegget.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart