Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Dansk kirkefestival gir mikrofonen til konspirasjonsmann som vil begrave Israel

Mitri Raheb. (Foto: mitriraheb.org)
Konspirasjonsmannen Mitri Raheb skal lære deltakerne på «Himmelske Dage» at Jesus var palestiner og at en jødisk stat er av det onde.

30. mai til 2. juni er det «Himmelske Dage på Heden». «Et folkeligt mødested og en festival, hvor gudstjenester, koncerter, debatmøder og byvandringer blandes med kirke, samfund og kultur,» lyder presentasjonen på nettsiden. På årets festival i Herning skal det også blandes inn en stor dose antisionisme og konspirasjonsteorier.

Himmelske Dage har invitert Mitri Raheben fremstående lutheransk palestiner. «Offentlig person, pastor, teolog, forfatter og sosial entreprenør,» presenterer han seg selv som på sin egen hjemmeside. Men alt er ikke like ufarlig og tannløst som det høres ut.

Raheb anerkjenner den islamistiske terrorbevegelsen Hamas som en «politisk bevegelse som har en viktig rolle». «Kirken er i konstant kommunikasjon med Hamas på Vestbredden gjennom mange delegasjoner fra kirken. Noen mennesker i kirken tror på væpnet motstand, og vi er ikke uenige,» sa Raheb til den egyptiske avisen Al Masry Al Youm i mars 2016.

Raheb fortsatte med en personlig reservasjon der han tar avstand fra jihad-vold, ikke fordi det er galt, men fordi han mener det er ineffektivt.

– Personlig tror jeg ikke på væpnet vold. Hvordan vil du bekjempe en fiende med våpen som er laget av ham og hans allierte? Dersom din fiende er en bryter er det lurere å invitere ham til et slag sjakk enn en brytekamp, sa Raheb.

Den lutherske teologens «sjakk-triks» mot Israel inkluderer boikott, usannheter og konspirasjoner. Han var til stede både i 2004 da Den presbyterianske kirke og i 2015 da United Church of Christ gjorde boikottvedtak rettet mot Israel.

2010 hevdet Raheb at Israels statsminister Benjamin «Netanyahu kommer fra en øst-europeisk stamme som konverterte til jødedommen i middelalderen». Samtidig hevdet han at dagens palestinere i Betlehem har DNA-slektskap med kong David og Jesus.

– Dette er en raseteori som Raheb bruker som støtte for sin overbevisning om at jødene ikke er det sanne folk i Israels land, kommenterer forfatteren Tricia Miller.

– Tanken om at jøder av europeisk avstamning ikke er virkelige jøder er en gammel antisemittisk fabrikasjon som blir brukt til å delegitimere forbindelsen mellom moderne jøder, deres israelittiske forfedre og deres historiske forbindelse til landet Israel, fortsetter hun.

Tankemønsteret finner man igjen i andre uttalelser fra Raheb. I 2014 hevdet han at «den palestinske kirke var aktiv før noen annen kirke i verden». Biskopen burde sjekke om Peter, Jakob og Johannes kjenner seg igjen i virkelighetsbeskrivelsen.

Raheb hevdet i samme tale at zionistene «planla å dominere ikke bare Palestina, men flere andre land også, slik som Syria, Irak, Jordan og Egypt».

en artikkel med tittel “Mitri Raheb’s Dark Side” fra 21. juli 2017 oppsummerer Dexter Van Zile virksomheten til Raheb. Palestinerens «hovedbudskap til kristne er at jødisk selvforståelse er den underliggende rot til den arabisk-israelske konflikt og at jihad-vold som har kostet så mange kristne, jøder og muslimer livet ikke har røtter i islamsk lære og historie, men bare er en respons på politisk undertrykkelse av arabiske diktatorer».

– Raheb er ikke en fredsskaper, som hans tilhengere mener, men en kristen anti-zionist som graver i Bibelen etter uttrykk som han kan bruke for å delegitimere Israel, konkluderer Van Zile. Fredag 24. mai ble Raheb intervjuet av Kristeligt Dagblad: «Mitri Raheb mener, at Jesus og hele budskapet i Bibelen taler nutidens Israel klart imod. Bibelhistorien er grundlæggende en fortælling om det besatte palæstinensiske folk,» summerer journalist Nikolaj Krak. Vi antar de fleste leserne vil kunne utføre en faktasjekk på dette siste på egenhånd.

Artikkelen er skrevet for miff.dk.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart