Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NATO-land vil kjøpe Iron Dome

Rakettforsvaret Iron Dome skyter ned en rakett over Ashkelon den 7. august 2022. (Foto: Flash90)
Kan bli det første europeiske landet til å ta i bruk det avanserte israelske rakettforsvaret.

Romania skal være svært interessert i å skaffe seg rakettforsvaret Iron Dome, ifølge avisen Ha’aretz. Hvis salget blir gjennomført vil NATO-landet bli det første europeiske landet til å kjøpe det israelske systemet.

Siden Iron Dome ble tatt i bruk for første gang i 2011 har systemet vist seg svært effektivt. Under den tre dager lange konflikten mellom Israel og Islamsk Jihad i august, da 1100 raketter ble avfyrt mot Israel, klarte rakettforsvaret å skyte ned 96 prosent av rakettene på vei mot sivile.

Hvert Iron Dome-batteri koster 1,5 milliarder kroner, mens missilene som skyter ned innkommende raketter koster 500.000 kroner hver.

Til tross for at Iron Dome har vist seg å være svært effektivt i aksjon, har rakettforsvaret ikke blitt solgt videre til mange andre land. En rekke land som Singapore, Canada, Sør-Korea, India, Finland, Slovakia og Tsjekkia har derimot kjøpt deler av systemet, nemlig radarkomponenten.

Selv om Iron Dome var en ide fra det israelske forvarsdepartementet og israelske forsvarsentreprenører, har systemet blitt utviklet i samarbeid med USA. Derfor må alle salg av systemet godkjennes av begge land.

Romanias forsvarsminister Vasile Dincu besøkte nylig Israel. Da ville han ikke svare på konkrete spørsmål om Iron Dome, men sa at landet var svært interessert i å øke sikkerhetssamarbeidet med Israel.

– Vi ønsker å forbedre vårt militær og sikkerhetssamarbeidet med Israel på mange områder, sier den rumenske forsvarsministeren.

Han sier den rumenske militærindustrien er gammel og at de derfor ønsker å bringe israelsk teknologi og kunnskap til Romania. De siste tiårene har Israel solgt våpen til Romania for over 10 milliarder kroner.

Disse avtalene har også ført til at deler av produksjonen er flyttet til Romania. Fire fabrikker er bygget, som sysselsetter 800 personer. Her produseres blant annet deler til droner og annet elektronisk utstyr.

Dincu, som kommer fra landets sosialdemokratiske parti, sier Romania også ønsker å signere en samarbeidsavtale med Israel som vil gjøre at det israelske og rumenske forsvaret kan gjennomføre felles manøvrer.

Det israelske selskapet Ibit har tidligere oppgradert Romanias russisk-produserte MiG-29, men det østeuropeiske landet ønsker å investere i mer vestlig teknologi. Derfor skal landets MiG-29 tas ut av tjeneste.

Med amerikansk godkjenning har Romania nylig kjøpt 17 F-16 jagerfly fra Portugal og 32 fra Norge. Israel ønsket også å selge noen av sine F-16 til Romania, men det kommer trolig ikke til å skje. Romania ønsker heller å sikre seg det topp moderne og avanserte jagerflyet F-35.

Romania, som grenser til Ukraina og Svartehavet, har som følge av krigen i nabolandet ønsket å oppgradere og styrke militæret sitt.

Ifølge kypriotiske medier skal også Kypros være interessert i å kjøpe Iron Dome. De er dog ikke medlem av NATO-alliansen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart