Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel frykter amerikanske våpen i Ukraina kan ende i iranske hender

USA har sendt store mengder av panservernmissilet Javelin til Ukraina. Israel frykter våpenet kan havne på avveie. (Foto: Lockheed Martin)
Våpen som Russland konfiskerer på slagmarken i Ukraina kan ende opp med å bli sendt til Iran.

En høytstående leder i det israelske forsvaret sier Israel er bekymret for at våpen som USA og andre vestlige land forsyner Ukraina med skal havne på avveie. Israel er spesielt bekymret for at disse våpnene vil ende opp i hendene til Iran og deres støttespillere, som terrorgruppene Hizbollah og Hamas.

Israel er ikke alene om å dele disse bekymringene. Magasinet Newsweek har snakket med flere eksperter som frykter det samme. Det ville ikke vært første gang at våpenforsendelser fra USA ender opp med å havne i gale hender.

Den israelske militære lederen sier det er et stort arbeid med å overvåke hvor alle våpnene havner, blant annet frykter man at det avanserte amerikansk panservernmissilet Javelin, som brukes av paramilitære styrker i Ukraina, skal havne på avveie.

Den siste tiden har Russland og Iran knyttet tettere militære bånd, blant annet gjennom at Iran forsyner Russland med droner og andre våpen. Dette samarbeidet gjør at Israel frykter at pro-russiske fraksjoner vil sende amerikansk våpenteknologi som de beslaglegger på slagmarken i Ukraina videre til Iran.

Samtidig finnes det våpensmuglere og kriminelle nettverk som ønsker å tjene penger på å selge våpen som havner på avveie. Det er spesielt to utfordringer som bekymrer Israel med våpen som havner i feil hender.

– Det ene er at noen kan forske på dette utstyret og kopiere teknologien. Da tenker jeg spesielt på Iran. Den andre bekymringen er at noen av disse kapasitetene i havner i hendene til terrorgrupper som Hizbollah og Hamas, sier den israelske lederen, som ikke er navngitt.

Historisk har det israelske forsvaret fulgt nøye med på flyten av våpen i Midtøsten, men de har ikke den samme kapasiteten til å overvåke våpen som havner på avveie i Europa. Det gjør det vanskeligere å ha oversikt over hvor våpnene ender opp og hvor store mengder det er snakk om.

– Det er veldig utfordrende å få et komplett bilde, men vi ser signalene. Og signalene er veldig, veldig urovekkende, sier militærlederen.

Utenlandsk etterretning har tidligere påstått at russiske fraktfly med vestlige våpen har landet i Iran. I tillegg til nevnte Javelin var også britiske NLAW, Next Generation Light Anti-tank Weapon, en del av lasten.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart