Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– En drøm å få lov til å representere Israel

20 år gamle Eden Golan skal representere Israel i Eurovision 2024. (Foto: Keshet)
Israel har bestemt hvem som skal representere dem i Eurovision.

20 år gamle Eden Golan fra Tel Aviv skal representere Israel i årets Eurovision-konkurranse i Malmø i Sverige i mai, skriver Times of Israel.

Golan ble valgt til å være Israels representant i sangkonkurransen etter at hun gikk til topps i det israelske TV-programmet “Hakochav Haba”.

Under finalen i den israelske konkurransen sang hun klassikeren “I Don’t Want To Miss A Thing” fra Aerosmith. 20-åringen dediserte sangen til gislene som fortsatt holdes fanget på Gazastripen. Hun fremførte sangen foran tomme stoler på scenen, som en påminnelse om dem som sitter i fangenskap.

– Jeg ønsker å stå foran hele Europa og løfte frem vår nasjon. Jeg ble født Israel og det er bare her jeg virkelig føler meg hjemme. Det er ingenting som gjør meg mer begeistret enn å representere vår nasjon i Eurovision i år, sier hun.

Golan levde sine seks første år i Israel før familien flyttet til Russland. For to år siden returnere de til Israel igjen. 20-åringen var favoritten både hos dommerpanelet i TV-programmet og hos TV-seerne som stemte hjemmefra.

– Det er en drøm å få lov til å representere Israel, spesielt i år, når det har enda mer betydning. Jeg ønsker å vise hele verden hvem vi virkelig er og bringe landet vårt opp på scenen i tre minutter for å vise våre følelser, våre styrker og vårt folk – at vi er her, for alltid, sammen, sier sangeren.

Hvilken sang hun skal synge i Eurovision blir bestemt neste måned. Den israelske kringkasteren Kan, som har ansvaret for Israels deltakelse i konkurransen, sier at årets sang må inneholde noe tekst på hebraisk «i lys av den vanskelige tiden».

Golan blir ikke den eneste israeleren på scenen i Malmø. Luxemburg sender israelske Tali Golergant, som vokste opp i landet, som sin representant.

På grunn av krigen i Gaza har enkelte land protestert mot Israels deltakelse, men European Broadcasting Union (EBU), som arrangerer Eurovision, har gjentatte ganger understreket at Israel skal få lov til å konkurrere.

Protestene mot Israels deltakelse har i hovedsak vært høylytte i land som Norge, Island, Finland og Sverige. Det har blant annet vært oppfordringer om å trekke seg fra konkurransen hvis Israel deltar, men så langt har ingen trukket seg.

En av deltakerne som konkurrerte om å bli Israels bidrag i Eurovision var 26 år gamle Shaul Greenglick. Han måtte til slutt trekke seg på grunn av at han var innkalt til militærtjeneste. 26-åringen døde i kamp med Hamas 26. desember.

Tre andre som hadde vært på audition til konkurransen,  Shani Gabay, Benayahu Biton og Dor Avitan, ble drept under massakren 7. oktober.

Israel har konkurrert i Eurovision siden 1973 og har vunnet fire ganger. Første seier var i 1978 med Yizhar Cohen og sangen “A-Ba-Ni-Bi”. Ett år senere vant Gali Atari og Milk and Honey med sangen «Halleluja» før Dana International kopierte bragden 20 år senere med sangen «Diva». Israel vant sist gang i 2018 med Netta Barzilai og sangen «Toy».

PS: Eurovision er ikke en europeisk sangkonkurranse, men en konkurranse mellom medlemmer av European Broadcasting Union (EBU). Israel er, i liket med flere andre land i Asia og land i Nord-Afrika, medlem av EBU.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart