Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kristne i Israel

I motsetning til andre land i Midtøsten har antallet kristne i Israel økt de siste tiårene.

I Israel er det ca. 110 000 innfødte, arabiske kristne, fra slekter som har vært i landet lenge. (Jeg bruker begrepet kristen i vid betydning, om medlemmer av en kristen kirke.) Antallet har ikke minket, men det er heller ikke noen særlig vekst lenger. Mange kristne ungdommer drar til vestlige land. De føler seg presset av konflikten mellom jøder og muslimer. Og de føler at staten Israel forsømmer araberne.

De første tiårene av statens Israels historie utgjorde de arabiske kristne det store flertallet av kristne som bodde i Israel. Men så begynte ting å skje.

 

Ikke-jøder fra det tidligere Sovjetunionen

Fram til ca. 1990 var det som til da var Sovjetunionen stort sett stengt for utvandring i alminnelighet og utvandring til Israel i særdeleshet. Men da ble dørene åpnet, og i løpet av noen år strømte over én million mennesker fra det tidligere Sovjetunionen til Israel.

Kanskje så mye som en tredel av disse innvandrerne er ikke jøder etter den offisielle definisjonen. Etter ”loven om tilbakevending” (for jøder til Israel) har man rett til å komme til Israel hvis en av besteforeldrene var jøde. Bakgrunnen for det er at det var den definisjonen nazistene drepte jødene etter. Så mens man offisielt er jøde bare dersom ens mor er jøde eller man har gjennomgått en gyldig konvertering til jødedommen, får man også komme til Israel dersom ens far eller bestefar er jøde.

I tillegg kom alle de ikke-jødene som fikk bli med fordi deres ektefelle har rett til å komme til Israel. Og likeså deres barn.

Det er anslått at 50-80 000 av disse innvandrerne er aktive kristne, de fleste i den ortodokse kirken. Og mange av disse kristne er helt integrert i det israelske samfunnet. Mange kristne ungdommer gjør militærtjeneste og har hebraisk som sitt første språk.

 

Gjestearbeidere

De senere år er det kommet et stort antall ikke-jødiske gjestearbeidere til Israel. Mange arbeider som hushjelper i familiene. Gjestearbeiderne er fra Filippinene, Sør-Amerika, en rekke land i Afrika, India og flere andre land.

I prinsippet skal de være i Israel midlertidig og så reise tilbake til sitt hjemland. Men det er ikke så lett i praksis. Israel er et godt land å bo i, mange ønsker ikke å reise tilbake og oppholder seg ulovlig i Israel. Noen barn er født i Israel og snakker best hebraisk. Riktignok er et betydelig antall ulovlige innvandrere sendt ut av Israel de siste årene. Men det er fremdeles mange igjen, både lovlige og ulovlige innvandrere.

Mange av disse gjestearbeiderne er aktive kristne. Så derfor er det nå gudstjenester på mange språk og i mange kirkesamfunn i Bibelens land.

Også i disse gruppene er det mange barn som føler seg som israelere, snakker hebraisk, vil gjøre militærtjeneste og leve sitt liv i Israel som lojale borgere. Det er første gang Israel har så store grupper av kristne innbyggere som er integrert i samfunnet.

 

Flyktninger

De siste årene har det også kommet flere tusen asylsøkere fra Sudan, Eritrea og andre afrikanske land. Mange av dem er kristne som har flyktet fra diskriminering og forfølgelse i muslimske områder. Flyktningene reiser gjennom Egypt. Beduiner i Sinai smugler dem inn i Israel. Israel holder nå på med å bygge et gjerde mot grensen til Egypt, først og fremst for å forhindre en stor tilstrømning av flyktninger. Men så lovløse som forholdene er på Sinai-halvøya nå i 2011, begynner det også å bli et spørsmål om forhindre terror.

 

Fargerike fellesskap

Så nå er det et stort antall kristne møter hver uke i Israel. Den katolske kirken har messer på engelsk, spansk, fransk og forskjellige øst-asiatiske språk, foruten selvsagt arabisk. Den ortodokse kirken har gudstjenester på russisk. Mange ulike protestantiske forsamlinger har møter på mange språk.

Og de kirkene som vil forsøke å få med seg ungdommen sin, må i økende grad ha samlinger på hebraisk. For det er den ikke-arabiske, kristne ungdommens språk. Fra katolsk hold meldes det om katolske barn som kvir seg for å gå i kirken, slik jøder generelt har gjort gjennom historien (på grunn av alt det onde de har møtt fra kirken). Presten må treffe dem andre steder.

 

Antall

Som nevnt er det ca. 110 000 arabiske kristne i Israel. Ingen har noen full oversikt, men man anslår at aktive ikke-arabiske kristne (som går jevnlig på kristne samlinger) er et lignende antall. Mer enn en halv million innvandrere er verken jøder eller muslimer.

 

Kilde: En artikkel fra Associated Press og staben i Israel Hayom den 30. oktober 2011.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart