Natt til fredag 29. juni fraktet det israelske forsvaret flere tonn med nødhjelp til sivile syrere. (Foto: Skjermdump IDF)
Natt til fredag 29. juni fraktet det israelske forsvaret flere tonn med nødhjelp til sivile syrere. (Foto: Skjermdump IDF)

Israel fraktet tonnevis med nødhjelp til syrere i en ny «God Nabo»-operasjon

Israel har sendt telt, mat og medisinsk utstyr til syrere på flukt fra krigen.

Natt til fredag fraktet Israel flere titalls tonn med humanitær nødhjelp til flyktningeleirer i det sørvestlige Syria, ikke langt fra grensen mot Israel. Titusenvis av syrere har de siste dagene flyktet hit fra den nærliggende Daraa-provinsen, som på nytt er under angrep fra Bashar Assad-lojale styrker og det russiske militæret, skriver nettavisen Times of Israel.

Det israelske forsvaret sier de trolig vil fortsette å yte humanitær bistand, men understreker at de ikke vil tillate syriske flyktninger i å krysse grensen.

– IDF overvåker det som skjer i det sørlige Syria og er forberedt på en rekke scenarier, blant annet fortsette å yte humanitær hjelp til syrere på flukt. IDF vil ikke slippe syriske flyktninger inn på israelsk territorium og vil fortsette å jobbe for å beskytte Israels sikkerhetsinteresser, sier IDF i en uttalelse.

«God Nabo»-operasjonen skal ha vart i flere timer og det ble fraktet rundt 300 telt, 13 tonn med mat, 15 tonn med babymat, tre paller med medisinsk utstyr og 30 tonn med klær og sko til de internt fordrevne syrerne.

De siste dagene er flere titalls sivile, mange av dem barn, drept i russiske luftangrep mot Daara-provinsen. Etter at regimevennlige styrker gjenopptok angrepene på denne provinsen tidligere i måneden, har titusenvis av syriske sivile søkt tilflukt langs den israelske og jordanske grensen.

Det er opprettet en rekke provisoriske leirer i området, men disse mangler ofte tilgang på rent drikkevann, elektrisitet og andre basisbehov. I mange tilfeller er leirene overfylte og mennesker må sove utendørs. Den israelske nødhjelpen er sendt til fire leirer på den syriske siden av Golanhøydene.

– I disse leirene, som ligger nær grensen, er det tusenvis av syrere som lever under stadig vanskeligere forhold. De har ikke tilgang på rent vann, strøm, mat eller andre grunnleggende behov. De siste dagene har det vært en økning i antall syrere som bor i disse leirene, sier IDF i uttalelsen.

I løpet av den syriske borgerkrigen har 3000 syrere fått behandling av Israel i «Operasjon god nabo». Flere har blitt behandlet ved et feltsykehus ved grensen, mens andre har blitt fraktet til sykehus nord i Israel for ytterligere behandling. Rundt 1000 av dem har vært barn med kroniske sykdommer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart