Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israels mann i FN

23. februar 2004 hadde Melissa Radler et intervju i Jerusalem Post med Dan Gillerman, Israels FN-ambassadør. Her er noen synspunkter fra intervjuet, fritt gjengitt. Han er 60 år gammel og har en fortid i forretningslivet.

Israel har en liten FN-delegasjon på fem diplomater. De understreker hva Israel kan bidra med innenfor felter som vitenskap og jordbruk. De arbeider for å styrke samarbeid med ulike land, uansett hvilket forhold de har til Israel. Slik sett er verden i endring.

Gillerman mener at Israel opplever økt forståelse i FN fra de demokratiske land. Diktaturer, enevelder og lensriker er i flertall. Et tegn er at 82 land stemte mot eller avstod fra å stemme for at sikkerhetsgjerdet skulle bringes inn for Den internasjonale domstolen, selv om riktignok også disse landene er imot gjerdet slik det går nå.
Et annet godt tegn er at Israel nå er utnevnt til 8 kommisjoner og arbeidsgrupper i FN, etter tiår med isolasjon.

Gillerman har nære og gode personlige forhold til mange FN-ambassadører fra land som ikke har diplomatiske forbindelser med Israel. De treffes ofte, utveksler synspunkter, og utvikler tillit og forståelse som kan overskygge avstanden mellom landene.
Gillerman sier at det praktisk talt er enighet i FN om at Arafat er en tragedie både for regionen og for sitt folk. Mange arabiske ambassadører har erklært seg enige med ham i det i private samtaler.

Den palestinske representanten, som har observatørstatus, heter Nasser Al-Kidwa. Gillerman har et godt forhold til ham. Men det hender nok at de politiske vanskelighetene «blir personalisert». En av grunnene er kanskje, sier Gillerman, at Kidwa ikke representerer de palestinske myndighetene, men PLO og sin onkel, Yasser Arafat.

FN har sine egne regler. Israel har for eksempel glimrende forbindelser med land som India og Tyrkia, og Gillerman har et godt personlig forhold til disse lands ambassadører. Men fra talerstolen i FN kan det noen ganger høres temmelig anti-israelsk ut når de snakker.

Gillerman har også et godt personlig forhold til den egyptiske ambassadøren Ahmed Aboul Gheit. Og Egypt gjør noen ganger gode ting i forholdet til Israel, blant annet ved å forsøke å hjelpe til med våpenhviler. Men som en del av den arabiske gruppen og den alliansefrie bevegelsen, må de spille en ledende rolle i utskjellingen av Israel i FN.

Gillerman tror at dagen vil komme da Israel blir valgt inn til å ta sin tur i Sikkerhetsrådet. Men det vil ikke bli i hans tid.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart