– Obama sa det Israel ville høre

Forståelsen president Barack Obama uttrykte for Israels sak i FNs generalforsamling var et viktig og savnet budskap, mener Herb Keinon.

Jerusalem Post-journalisten mener USAs president ga en håndfast og utvetydig støtte til Israel. En tilsvarende klar støtte har ikke Obama gitt i hele sin presidentperiode, mener Keinon. Han peker på flere ting:

Strevde ikke etter balanse
– Talen var ikke lengre fylt med ulike elementer som israelere flest oppfatter som Obamas manglende forståelse for deres situasjon.

– Obama refererte ikke til bosetningene som en av de viktigste bremseklossene i fredsprosessen.

– Presidenten sammenliknet ikke lenger palestinernes sak med borgerrettighetskampen for de svarte i USA.

– Talen antydet ikke lengre at jødenes tilknytning til Israel er et resultat av deres «tragiske historie», men heller at landet alltid har vært en kjerne i jødisk liv og gudstjeneste.

– Obama strevde ikke lenger for å finne en perfekt balanse, ved å for eksempel nevne Holocaust det ene øyeblikket og palestinernes lidelser i det neste.

– Israel fortjener anerkjennelse
Vi tar med følgende sitater fra Obamas tale:

– La oss være ærlige her: Israel er omringet av naboer som har startet en rekke kriger mot dem. Israelske innbyggere har blitt drept av raketter mot husene sine og selvmordsbombere på bussene deres. Israelske barn som vokser opp vet at over alt i regionen blir andre barn lært opp til å hate dem.

– Israel, et lite land med mindre enn åtte millioner innbyggere, ser en verden full av ledere fra langt større nasjoner som ønsker å utslette dem fra kartet. Det jødiske folk bærer byrden av hundrevis av år i eksil, forfølgelse, samt det friske minnet av seks millioner mennesker som ble drept rett og slett på grunn av hvem de var. Disse fakta kan ikke fornektes.

– Det jødiske folk har skapt en suksessfull stat i sitt historiske hjemland. Israel fortjener anerkjennelse. De fortjener normale relasjoner med sine naboer. Og venner av det palestinske folk gjør ingen en tjeneste ved å fornekte denne sannheten, akkurat som venner av Israel må se behovet for en tostatsløsning med et trygt Israel ved siden av et uavhengig Palestina.

Empati og forståelse
Ifølge Keinon er dette et uttrykk for Obamas nåværende «empati og forståelse». Det er en uttalelse om Israels situasjon som i stor grad rettferdiggjør og forklarer den israelske politikken på en rekke områder.

– Ser man det på denne måten, er ikke sikkerhetsbarrieren tyveri av landområder, Gaza-krigen ikke bare en annen måte for et blodtørstig folk å forfølge palestinerne på. Dette er en form for empati og forståelse som han aldri har uttrykt klart tidligere, understreker Keinon.

Hadde Obama-administrasjonen forklart dette tidlig i hans presidentperiode, ville mye av spenningene mellom Washington og Jerusalem aldri oppstått, tror journalisten.

Ikke lenger snarveier til fred
Den amerikanske presidenten snakket ikke om sitt ønske om dannelsen av en palestinsk stat, selv om det er temaet for mye av generalforsamlingen i FN. Han understreket bare sannheten, skriver Keinon, nemlig at en palestinsk stat kun vil bli skapt gjennom forhandlinger med Israel.

– I den tidlige perioden av Obamas presidentskap […] skapte han inntrykk av at utbyggingen i bosetningene måtte stanses, dersom den arabiske verden skulle nærme seg Israel, og at da ville alt annet falle på plass. På onsdag derimot, anerkjente Obama følgende; det finnes ikke noen snarveier – punktum. Ingen magiske formler. Han uttrykte at «jeg vet det er mange som er frustrert over mangelen på framgang i prosessen. Jeg kan forsikre dere om at det er jeg også.» Men denne frustrasjonen har nå blitt mer realistisk, i forhold til hva han tror er og ikke er mulig, hevder han.

Obama nevnte til og med palestinernes behov for å inngå kompromisser, slik som også Israel er villig til, uten å nevne det direkte.

– Til slutt vil fred avhenge av kompromiss blant to folk som må leve sammen lenge etter at talene er over, lenge etter at våre stemmer er talt opp, sa presidenten.

– Et betydelig budskap
Keinon har også noen ord til «kynikerne». De som ikke tror på Obamas ord, som hevder at han er opptatt av gjenvalg og å vinne de jødiske velgerne tilbake.

– Ingen kan se til hjertet hans, men disse ordene – på det tidspunktet, i det forumet og i den saken de ble uttrykt, har virkelig betydning […] På FN-podiet onsdag sendte Obama et budskap, uansett hva som var årsaken bak disse ordene, om at det aldri vil finnes noen splittelse mellom Israel og USA. Og det er intet ubetydelig budskap, uttrykker korrespondenten.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart