Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Kina og Russland gikk med på å uttrykke «bekymring»

Kinesiske diplomater i FNs generalforsamling. (Illustrasjonsfoto: Paulo Filgueiras, FN)
Kinesiske diplomater i FNs generalforsamling. (Illustrasjonsfoto: Paulo Filgueiras, FN)
For første gang på syv måneder kommer FNs sikkerhetsråd med en uttalelse om Syria. Det er ingen fordømmelse, men et uttrykk for bekymring over den humanitære situasjonen.

FNs sikkerhetsråd uttrykker bekymring for den hurtig forverrede humanitære situasjonen og ber den syriske regjeringen gi FNs humanitære leder, Valerie Amos, umiddelbar og uhindret adgang til landet. Russland og Kina har hittil hindret fordømmelse av Assad-regimet, men denne uttalelsen, som kommer i form av en pressemelding, har alle de 15 medlemslandene stilt seg bak.

 

Intern diskusjon i sikkerhetsrådet

Russland og Kina har tidligere brukt vetoretten to ganger for å stoppe en kraftig resolusjon mot Syria, sist gang tidlig i februar i år. Diplomater i rådet sier de likevel fortsetter å diskutere en mulig ny resolusjon. USA har laget utkast til en ny resolusjon, og ordlyden er gitt til Russland for vurdering. Med mindre både Russland og Kina godtar forslaget fra USA, kommer det ikke til å bli sendt videre til andre parter.

 

Fokuserer på den forverrede humanitærsituasjonen

Storbritannias FN-ambassadør, Mark Lyall Grant, som sitter som den nåværende presidenten i sikkerhetsrådet, understreker at meldingen fokuserer på den forverrede humanitære situasjonen, og ikke noe annet, forteller Times of Israel. Her finner man ingenting om den politiske situasjonen innad i Syria, Kofi Annan som eventuell spesialutsending fra FN og Den arabiske liga.

– Det er fokusert på den umiddelbare humanitære krisen og teksten reflekterer frustrasjonen og skuffelsen alle sikkerhetsrådets medlemmer føler over at Valerie Amos ikke ble gitt adgang til Syria. Kraften i den siste uttalelsen er at alle de 15 medlemmene i sikkerhetsrådet støtter den, sier Lyall Grant.

FN antar at mer enn 7500 mennesker er drept siden opprøret mot Assad startet i januar 2011. Motstandsaktivistene sier tallet er nærmere 8000, de aller fleste av dem sivile.

Sikkerhetsrådet sier de er bekymret over det voksende antall sivile som er berørt, mangelen på sikker adgang til tilfredsstillende medisinske tjenester og matmangel, spesielt i områder påvirket av kamper og vold, byer som Homs, Hama, Deraa, Idlib. Sikkerhetsrådet ber syriske myndigheter om «å tillate umiddelbar, full og uforhindret adgang til humanitærmannskap til alle befolkninger som trenger hjelp, i henhold til internasjonal lov og humanitære assistanseprinsipper».

 

Ingen adgang for FNs humanitære leder

Sikkerhetsrådet uttrykker dyp skuffelse over at Valerie Amos ikke er gitt tillatelse til å besøke Syria, til tross for gjentatte anmodninger og intens diplomatisk kontakt med mål om å få syrisk tillatelse. Amos opplyste i en pressemelding onsdag at Syria ikke har godkjent hennes gjentatte anmodninger om å få besøke landet.

FNs talsmann, Martin Nesirky, opplyser at syrerne har utsatt beslutningen flere ganger. Han sier at Amos har vært «ekstremt fleksibel», og at hun fortsatt er klar for å dra dit på et øyeblikks varsel.

Diplomater i rådet kunne videre fortelle at Russland, Syrias nærmeste allierte i rådet, har oppfordret Assads regjering til å tillate et besøk av Amos.

 

Røde Kors får adgang inn i beleiret Homs-nabolag

Det internasjonale Røde Kors fortalte at de har fått grønt lys fra syriske myndigheter til å komme inn i det beleirede nabolaget Baba Amr i Homs på fredag.

– Det er dette det internasjonale samfunnet har bedt om i en god stund – at det skal være humanitær tilgang. Kommer det til å være nok? Antageligvis ikke, men hvis det skjer er det noe som vil være en positiv utvikling  for folk som lider i Homs, sa Nesirky på torsdag.

 

—————————-

Fra markeringen mot volden i Syria avholdt i Oslo 19. februar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Mao5bMTDky8[/youtube]

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart