Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel utelatt fra UNESCOs vitenskapsrapport

Etter halvannet år med krav fra israelsk hold om en rettelse, har UNESCO endelig sagt ja – men bare den versjonen som ligger ute på internett. Papirversjonen retter de ikke på.

I sin siste verdensomspennende 5-årsrapport om vitenskapelige prestasjoner, utelot UNESCO å fortelle om israelske prestasjoner, forteller Times of Israel. Ganske utrolig, med tanke på at Ada Yonath, nettopp en israeler, ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 2009. Israel har heller ikke fått en landsoversikt eller en egen opptegnelse i en av de mange omfattende regionale beskrivelsene. Det har derimot de palestinske selvstyremyndighetene.

 

Retter kun opp internettversjonen

Etter at UNESCOs vitenskapelige rapport ble publisert i november 2010 har israelske tjenestemenn bedt om at UNESCO i hvert fall endrer internettversjonen. Det er kun nylig at UNESCOs generaldirektør, Irina Bokova,  lovet representanter for den israelske regjeringen og amerikanske jødiske organisasjoner at de faktisk kommer til å oppdatere rapporten med et kapittel om Israels mange vitenskapelige prestasjoner i perioden rapporten dekker, nemlig 2005-10. Den skriftlige versjonen kommer ikke til å bli rettet eller bli trykket på nytt med rettelser.

 

Har vært vanskelig å nå frem

En sentral israelsk tjenestemann forteller Times of Israel at det mest foruroligende med det hele er at Israel i månedsvis har prøvd å få rettet opp det UNESCO kaller en forglemmelse, men at UNESCO var så lite lydhøre.

– Det er ille nok at de glemte Israel til å begynne med – det er det vanskelig å forstå, tatt i betraktning Israels vitenskapelige prestasjoner. Men, det som er enda verre, er det faktum at det tok mer enn halvannet år med press fra vår side for å overbevise dem om å love å rette opp feilen. De har utsatt å gi Israel sin rettmessige plass i en rapport på vitenskapelige prestasjoner, og det er bare på grunn av økonomiske begrensninger, og deres ønske om å få tilbake amerikansk finansiering, at de nå har endret oppfatningen sin, sier kilden til Times of Israel.

 

Utelot vinner av UNESCO-pris

Rapporten ignorerte en lang rekke israelske vitenskapsmenn og kvinner, blant dem Ada Yonath. Yonath vant ikke bare en nobelpris i kjemi i 2009, men også UNESCOs egen pris for kvinner innenfor vitenskap. Israelsk vitenskap kom med betydelige bidrag til verdens vitenskap i løpet av årene rapporten omtaler. Blant dem mange banebrytende medisiner ble godkjent av FDA i USA og europeiske helsemyndigheter, blant dem copaxone, en medisin for pasienter med multipel sklerose, som også blir gitt til pasienter i Norge.

 

Israel faller mellom kategoriene

Rapporten er stort sett organisert etter geografisk områder, med et unntak – Midtøsten. Her er området kalt «arabiske land.» Det er åpenbart en kategori Israel ikke passer inn i. «Arabiske land»-delen av rapporten er også uvanlig på den måten at den ikke er delt inn i land, slik som alle de andre delene av rapporten er. Denne delen er derimot organisert etter tema, og innefor hvert tema er hvert lands bidrag nevnt under land – blant dem palestinske selvstyremyndigheter.

Israel, som dermed ikke falt innunder kategorien «arabiske land» og heller ikke noen annen regional gruppering ble totalt utelatt fra hoveddelen av rapporten. Hoveddelen utgjør rapportens 408 av 528 sider og forteller detaljert om regionale og nasjonale prestasjoner.

 

Veien frem var lang

Først ble det sendt klager til UNESCO fra det israelske vitenskapelige akademi, deretter den israelske stat. Først da ville UNESCO i det hele tatt innrømme at de hadde gjort en feil, men de var fortsatt uvillige til å rette opp rapporten.

Til slutt måtte Israels regjering, i navnet til vitenskapsminister Daniel Hershkowitz, offisielt be om at et nytt kapittel skulle bli lagt til rapporten, i det minste til den elektroniske versjonen. UNESCO ville ikke høre på dette og sa nei til å legge frem en slik rettelse.

– Vi tok opp temaet på alle nivåer, og mens de var enige i at de hadde gjort en feil ved å utelate Israel, nektet de å ta noen steg for å rette opp feilen. De fortalte oss at de kom til å forsikre seg om at Israel kom til å bli inkludert i den neste rapporten i 2015, sier den israelske tjenestemannen til Times of Israel.

Halvannet år gikk der Israel ba dem om å rette opp feilen og UNESCO nektet. Så vedtok UNESCO i høst å akseptere «Palestina» som medlemsland. Dette betød at de mistet den amerikanske finansieringen, fordi amerikansk lov forbyr å godkjenne en palestinsk stat uten at en fredsavtale foreligger. Den amerikanske finansieringen utgjorde rundt en fjerdedel av UNESCOs budsjett.

På dette tidspunktet bestemte flere amerikanske, jødiske organisasjoner, blant dem American Jewish Committee (AJC), som også var frustrerte over UNESCOs holdning til rapportens utelatelse av Israel, å involvere seg. Bokova ble også på dette tidspunktet utpekt som UNESCOs nye generaldirektør. Hun mente at dette var en feil som aldri burde ha skjedd.

– Hun instruerte staben sin til å fullføre og publisere kapittelet om Israel, og vi forventer at dette kommer til å skje innen noen uker, forteller Jason Isaacson. Isaacon er direktør hos AJC.

 

Uklart hvordan dette kunne skje

Det er ikke klart hvordan Israel kunne bli utelatt fra UNESCOs rapport. Israelske myndigheter har ikke fått en forklaring på hva som skjedde. Isaacson mener det er vanskelig å tro at politikk ikke spilte en rolle.

Gretchen Kalonji, vise-generaldirektør for naturvitenskap i UNESCO er uenig:

– Utelatelsen var helt klart ikke politisk motivert. Vi har gode forbindelser med israelske vitenskapsmenn … og vi har som intensjon å legge ut kapittelet om israelske prestasjoner i rapporten for 2005 – 2010, sier hun til Times of Israel.

Kalonji fortalte også at UNESCO starter et nytt prosjekt der de skal vise frem vitenskapelige prestasjoner på landsbasis. Israel kommer til å bli det første landet til å bli æret med denne oppmerksomheten.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart