Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Rouhanis tale kynisk og full av hykleri

Irans president Hassan Rouhani talte i FNs generalforsamling 24. september 2013. (Foto: Sarah Fretwell, FN)
Irans president Hassan Rouhani talte i FNs generalforsamling 24. september 2013. (Foto: Sarah Fretwell, FN)
Statsminister Benjamin Netanyahu er svært kritisk til talen som Irans president Rouhani holdt i FNs generalforsamling.

– Som forventet var dette en kynisk tale som var full av hykleri, kommenterte Netanyahu i en pressemelding etter at Hassan Rouhani hadde talt i FNs generalforsamling tirsdag.

Rouhani holdt sin første tale for FNs generalforsamling som Irans nyvalgte president. Ifølge Rouhani ønsker Iran å forhandle om sitt atomprogram og fordømte de internasjonale sanksjonene som landet er rammet av.

– Iran utgjør absolutt ingen trussel for regionen eller for verden. Faktisk har mitt land, både ideologisk og i praksis, vært en fredens og sikkerhetens havn. […] Iran ønsker å løse problemer, ikke skape dem, hevdet han.

– Irans atomprogram, og for den saks skyld alle andre lands programmer, må utelukkende brukes med fredelige hensikter, sa han.

I New York møtte også Rouhani den franske presidenten Francois Hollande, for å drøfte forhandlinger rundt deres atompgoram. Men et møte med Barack Obama kom aldri i stand.

Den amerikanske presidenten brukte tre ganger lenger tid på sin tale, enn det han var tildelt. Obama ønsket å bekrefte både at han ønsker å komme iranerne i møte, samtidig som han vil holde fast på «den faste linjen» mot atomvåpen. Han snakket også om at konflikten mellom Israel og palestinerne og Irans angivelige atomvåpenprogram, er de to største faktorene bak den ustabile situasjonen i Midtøsten.

– I den nærmeste framtid vil USAs diplomatiske innsats fokusere særlig på to områder: Irans jakt etter atomvåpen og den arabisk-israelske konflikten. Mens disse sakene ikke er årsaken bak alle regionens problemer, har de vært en større kilde til ustablitet i alt for lang tid. En løsning her kan hjelpe med å skape fundamentet for en bredere fredsavtale, sa Obama.

Etter at Obama gjorde en sammenkobling mellom Midtøsten-konflikten og Iran, spekulerer israelsk presse i om han kommer til å bruke en eventuelt atomavtale med Iran som pressmiddel mot Israel for å få opprettet en palestinsk stat.

I et intervju med CNN mandag fikk Rouhani spørsmål om sin forgjengers Holocaust-benektelse.

– Jeg er ingen historiker når det gjelder å snakke om Holocausts dimensjoner […] men jeg kan generelt si at alle forbrytelser som skjer mot menneskeheten, inkludert lovbrytelsene nazistene gjennomført mot jøder, er forkastelig og fordømmelsesverdig, sa Irans president Hassan Rouhani i intervjuet med CNNs Christine Amanpour. Rouhani lovet også, i et budskap på engelsk, at han «bringer med seg fred» til amerikanerne, under sitt besøk i New York.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart