Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Israel vil om nødvendig stå alene mot Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte for FNs generalforsamling, 1. oktober 2013. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte for FNs generalforsamling, 1. oktober 2013. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)
- Israel vil ikke tillate at Iran får atomvåpen. Dersom Israel blir tvunget til å stå alene, vil Israel stå alene. Dersom vi står alene, vil Israel vite at vi forsvarer mange, mange andre, sa statsminister Benjamin Netanyahu i FN.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til FNs generalforsamling tirsdag.

– Jeg var at [Irans nye president Hassan] Rouhani høres på ingen måte ut som [Irans forrige president Mahmoud] Ahmedinejad. Men når det gjelder Irans atomvåpenprogram, er det kun en forskjell mellom dem: Ahmadinejad var en ulv i ulveklær. Rouhani er et en ulv i fåreklær, en ulv som tror han kan lure det internasjonale samfunnet, sa han.

Se hele talen her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CCDcdnEjJHA[/youtube]

Irans president Hassan Rouhani (Foto: Wikimedia Commons)
Irans president Hassan Rouhani (Foto: Wikimedia Commons)

Blant annet pekte Netanyahu på at Rouhani kaller borgerkrigen i Syria «en menneskelig tragedie», selv om de kjemper på regimets side.

– Jeg kunne ønske jeg ble beveget av Rouhanis invitasjon om å bli med på bølgen hans – en verden mot vold og ekstremisme – jeg kunne ønske jeg kunne tro på ham. Men jeg gjør ikke det, fordi fakta er en ubøyelig ting. Og faktum er at Irans brutale historie står i sterk motsetning til Rouhanis beroligende retorikk, sa Netanyahu.

Den israelske statsministeren ba verdenssamfunnet opprettholde den militære trusselen og sanksjonene mot Iran, for å sikre at de ikke prøver å lure seg unna store innrømmelser i forhandlinger.

– Jeg har argumentert i mange år for at den eneste måten å forhindre Iran fra å utvikle atomvåpen, er å kombinere tøffe sanksjoner med en troverdig militær trussel. I dag ser vi at denne politikken har båret frukt. Regimet er under intenst press fra det iranske folket for å få sanksjonene fjernet. Det er derfor de valgte Rouhani. Det er derfor han har lansert sin sjarmoffensiv. Han ønsker å få fjernet sanksjonene, men vil ikke oppgi atomvåpenprogrammet, sa Netanyahu.

J Street skeptiske
Etter talen publiserte den amerikanske pro-israelske organisasjonen J Street en pressemelding hvor de kritiserte Netanyahus retorikk.

– Statsministerens tale ved FNs generalforsamling var en mulighet som ble kastet bort. I løpet av dens 33 minutter brukte han to minutter på å snakke om fred med palestinerne, bare for å vise at fred ikke har noen høy prioritet for ham, skriver J Street.

Meretz' partileder Zahava Gal-On (Foto: Wikimedia Commons)
Meretz' partileder Zahava Gal-On (Foto: Wikimedia Commons)

Meretz’ partileder Zahava Gal-On mener Netanyahu burde brukt mer taletid på å takke det internasjonale samfunnet, for at de forsøker å løse atomproblemet i Iran via diplomatiske kanaler.

– Men i stedet gikk Netanyahu tilbake til sin gamle retorikk med trusler om angrep, blir hun gjengitt i Jerusalem Post.

Opposisjonsleder Shelly Yachimovich mener det er en overdrivelse å si at Iran er en fare for Israels eksistens og mener det er mange andre trusler Jerusalem heller burde fokusere på. Hun kritiserte også, ifølge Times of Israel, måten Netanyahu behandler det iranske problemet.

Knessets opposisjonsleder og Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich (Foto: Wikimedia Commons)
Knessets opposisjonsleder og Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich (Foto: Wikimedia Commons)

– Spørsmålet er hva som er den beste og mest effektive måten å gjøre dettte på. Er det ved at vi isolerer oss, slik statsministeren har gjort foran hele verden? Det tror ikke jeg. Den korrekte måten er å stå sammen med våre hovedallierte USA, som har forpliktet seg på vår sikkerhet igjen og igjen, og har til og med truet Iran med militære løsninger. Det hadde vært bedre å stå ved siden av Obama, ikke å forbli folket som står for seg selv, mener hun.

Fornøyd høyreside

Viseforsvarsminister Danny Danon, som tilhører høyresiden i Netanyahus Likud-parti, var svært fornøyd med budskapet hans partileder la fram for verdenssamfunnet.

Viseforsvarsminister Danny Danon (Foto: Knesset.gov.il)
Viseforsvarsminister Danny Danon (Foto: Knesset.gov.il)

– Jeg synes det kom klart fram at vi ikke er naive, vi er ikke dumme og vi ønsker å se handling. Men mest av alt ønsker vi å holde fast på alle mulige løsninger, inkludert militære, sa Danon.

Netanyahu fikk også støtte fra Eli Yishai, en av toppene i Shas. Partiet er for tiden i opposisjon.

– Kroppen var statsministerens kropp. Men stemmen tilhørte alle israelere, sier han.

Møtte Ban Ki-moon
Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte etter talen FNs generalsekretær Ban Ki-moon, opplyser Jerusalem Post. En pressemelding fra FN forteller at Ban oppdaterte Netanyahu om utviklingen i Syria og planene om å tilintetgjøre deres kjemiske arsenal. Generalsekretæren forklarte også at iranernes tidsvindu for å vise at de kun har fredelige hensikter med sitt atomprogram er smalt.

Netanyahu (f.v.) sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon (Foto: Rick Bajornas, UN Photo)
Netanyahu (f.v.) sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon (Foto: Rick Bajornas, UN Photo)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart