Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Blir India mindre pro-palestinsk i FN?

Indias statsminister Narendra D. Modi. (Foto: Wikimedia Commons)
Indias statsminister Narendra D. Modi. (Foto: Wikimedia Commons)
Etter at India og Israel fikk diplomatiske forbindelser i 1992 har forholdet mellom landene stadig blitt bedre. Indias nye statsminister Narendra Modi kan også komme til å bryte Indias automatiske stemmegivning mot Israel i FN.

India har en betydelig muslimsk minoritet. Det er en av grunnene til at Israel og India ikke fikk diplomatiske forbindelser før i 1992. Men fra da av har forholdet mellom de to landene utviklet seg i stadig mer positiv retning. I 2003 var daværende statsminister Ariel Sharon på besøk i New Dehli.

Kongresspartiet, som heller mot venstre politisk, har holdt noe større avstand til Israel enn den nåværende mer høyreorienterte og mer hinduistiske regjeringen gjør. Men også under Kongresspartiet økte handelen mellom de to land fra 1,5 milliarder i 1992 til 45 milliarder kroner i 2013. Mye av det er våpen og annet militært utstyr som India kjøper fra Israel. Blant annet har India kjøpt minst 8000 israelske panservernraketter og 300 våpen til å skyte dem ut med.

Den nåværende statsministeren i India legger opp til et nært forhold til Israel. Han heter Narendra Modi. I september møtte han Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Begge uttalte at båndene mellom Israel og India er viktige. For Israel er forbindelsen også et viktig ledd i å utvikle forbindelser med ikke-vestlige land for å få flere bein å stå på i tilfelle noen land gjennomfører en hel eller delvis boikott. Det er anslått at de militære kontraktene (hvor leveringen rimeligvis skjer over flere år) er på ca. 70 milliarder kroner. Det planlegges også store felles investeringer innenfor høyteknologifeltet, i noen tilfeller er også andre land involvert.

 

India i FN

Men det nære forholdet mellom de to landene har hittil ikke ført til at India har endret sin stemmegivning i FN. Den er pro-palestinsk og anti-israelsk. Israelerne sier at de blir behandlet som en elskerinne, forholdet skal holdes skjult.

Avisen The Hindu meldte nylig at India overveier å endre sin stemmegivning i FN ved å avstå når det kommer pro-palestinske resolusjoner i stedet for som hittil å stemme «ja».

For Israel har det lenge vært et problem at mange land stemmer annerledes i FN enn det de sier at de mener i samtaler med israelere. Her er lenker til noen artikler, skrevet for en del år siden, om dette emnet. Artiklene forklarer også hvorfor israelerne ikke legger altfor stor vekt på vedtak i FN generelt og i FNs hovedforsamling spesielt. De vet at mange land stemmer mot sin egentlige overbevisning.

 

Relaterte artikler

FN og hykleri (2010)

Gruppepress i FN (2010)

Israel og FN (2005)

Israelere og andre kjeltringer (2004)


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart