Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Iran skryter av store missil-lagre

Underjordisk missil-lager på hemmelig sted i Iran. (Foto: Skjermdump fra Press TV via Times of Israel)
Den iranske revolusjonsgarden har for noen dager siden prøveskutt presisjonsstyrte missiler med lang nok rekkevidde til å nå Israel. Onsdag viste de fram på tv et av sine hemmelige underjordiske missil-lagre.

Den hemmelige underjordiske missilbasen ble vist fram i opptak på iransk statlig tv onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP og Times of Israel. Representanter for de iranske militærstyrkene viste fram lagre av mellomdistanse- og langdistansemissiler, og lange tunneler der det sto plassert lastebiler med missiler på avfyringsramper, klare til bruk. Ifølge tv-rapporten er dette bare én av flere hundre underjordiske missilbaser over hele landet. Det ble ikke avslørt hvor i landet basen befant seg, men den skal befinne seg 500 meter under bakken. Anlegget som ble vist på tv er bare ”toppen av isfjellet”, skrøt Amir Ali Hajizadeh, som er leder for revolusjonsgardens avdeling for rakettvåpen. Budskapet i programmet var at revolusjonsgarden vil fortsette sitt missilprogram til tross for resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og atomavtalen med verdensmaktene.

 

Prøveskjøt presisjonsstyrt missil

Signalet kommer bare tre dager etter at Iran gjennomførte en prøveutskytning av en ny type bakke-til-bakke langdistansemissil. Statlig iransk tv rapporterte at prøveutskytningen søndag hadde vært vellykket. Missilsystemet, som har fått navnet Emad, er Irans første våpen som både kan retningsstyres med detaljpresisjon og som har lang nok rekkevidde til å ramme Israel, ifølge Reuters og Ha’aretz. Iran har lenge hatt et av Midtøstens største lagre av missiler, men mangel på presisjonsstyring har vært deres store svakhet.

– Missilsystemet Emad kan treffe mål med et høyt presisjonsnivå, og ødelegge dem fullstendig. Dette er en stor framgang i Irans strategiske avskrekkingskapasitet, sa forsvarsminister Hossein Dehghan på en tv-sendt pressekonferanse.

Ifølge Jerusalem Post har missilsystemet en rekkevidde på 1.700 km, og kan treffe mål med 500 meters presisjonsradius. Missilene kan bære stridshoder på inntil 750 kg. Det er ingenting i veien for at slike missiler også kan bære atomstridshoder.

 

– Brudd på FN-resolusjon

Franske myndigheter mener Irans prøveutskytning er bekymringsfull, ifølge Reuters.

– Prøveutskytningen 11. oktober utgjør et klart brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjon 1929. Dette er et bekymringsfullt signal fra Iran til det internasjonale samfunnet, sier en talsmann for det franske utenriksdepartementet.

En amerikansk utenrikspolitisk kilde bruker noe mer forsiktige ord. Han sier til CNN at Iran ”sannsynligvis” brøt FN-resolusjonen da de prøveskjøt missilen. FN-resolusjonen forbyr det iranske regimet å gjennomføre noen form for militær bruk av ballistiske missiler. USA mener likevel ikke at Irans missilaktivitiet bryter med den nylig inngåtte avtalen om begrensninger i landets atomprogram. Atomavtalen legger ingen begrensninger på Irans ballistiske missilkapasitet, men fokuserer utelukkende på å hindre regimet i å produsere atomvåpen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart