Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Russland skal ha begynt å levere våpen til Iran

Den første leveransen av avanserte bakke-til-luft-missiler skal nå være levert fra Russland til Iran.

Russland har lenge ønsket å selge det avanserte bakke-til-luft missilsystemet S-300 til Iran. Hinderet var de internasjonale sanksjonene mot landet, som nå er hevet takket være atomavtalen. De to landene inngikk allerede i 2007 en salgsavtale der Iran skulle betale Russland 800 millioner dollar for våpensystemet, men Russland stanset leveranseplanen i 2010 etter påtrykk fra USA og Israel om å følge FN-sanksjonene mot Iran. I april 2015, da atomavtalen nærmet seg, ble det kjent at Russland ville gjenoppta våpensalget.

 

Missilene skal være levert

Mandag rapporterte det iranske nyhetsbyrået Tasnim at missildelen av våpensystemet nå er blitt levert til Iran. Alle deler av våpensystemet skal leveres i løpet av dette året, ifølge rapporten. Leveransen ”viser hvor fast bestemt Iran er på å utstyre luftforsvaret sitt med dette systemet”, skrev nyhetsbyrået, som ifølge Israel Hayom er kjent for å ha sterk forbindelse til revolusjonsgarden.

Times of Israel refererer fra Tasnim at våpensystemet som leveres faktisk er enda et hakk mer avansert enn det opprinnelig avtalte. Modellen det ble inngått avtale om opprinnelig var S-300 PMU1, mens missilene indikerer at det er den oppgraderte varianten S-300 PMU2 som leveres.

Også i april kom det en nyhetsmelding fra Iran om at de første delene av S-300-systemet var levert. Da var det utenriksdepartementets talsmann Jaberi Ansari som hevdet dette overfor lokale medier, ifølge nyhetsbyrået Mehr. Det som er sikkert er at samtlige nyhetsmeldinger om våpenavtalen med Russland det siste året har sagt at leveringen av S-300-systemet er svært nært forestående.

 

Kan utfordrer maktbalansen i luftrommet

S-300-systemet er et av verdens mest avanserte luftforsvarssystemer. Det gir langdistansebeskyttelse mot både fly og missiler. Israel har vært kritiske til at systemet skulle komme Iran i hende. Flere eksperter mener at det vil kunne stanse muligheten for et eventuelt israelsk luftangrep mot Irans atomanlegg. Det har også vært uttrykt bekymring for om systemet vil kunne nå helt til Syria og Hizbollah, og dermed utfordre Israels militære overlegenhet i luftrommet i regionen.

Det israelske luftforsvarets generalmajor Amir Eshel har i et intervju i fjor uttalt at det å eventuelt skulle måtte kjempe mot S-300-systemet ville være ”en betydelig, men ikke uoverkommelig utfordring”.

Om 11 år vil Iran være svært nær å kunne utvikle atomvåpen, kom det fram denne uken.

Les mer om atomavtalen med Iran.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart