Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

FN vedtok israelsk resolusjon om å bekjempe Holocaust-fornektelse

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan på talerstolen i FNs generalforsamling 20. januar 2022. (Foto: Israels FN-kontor)
Bare en gang tidligere har en israelsk resolusjon blitt vedtatt i FNs generalforsamling.

FNs generalforsamling har vedtatt en resolusjon som tar sikte på bekjempe Holocaust-fornektelse. Det var Israel som fremmet forslaget og det er kun andre gang i historien at FNs generalforsamling vedtar et israelsk forslag.

Resolusjonen bruker arbeidsdefinisjonen til International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) til å klassifisere Holocaust-fornektelse. Den nevner også handlinger som ventes å bli iverksatt for å bekjempe Holocaust-fornektelse av landene som vedtok den. Resolusjonen krever også at sosiale medier fjerner innlegg som faller inn under IHRA-definisjonen.

114 land støttet resolusjonen og bare Iran ga offentlig uttrykk for motstand. Representantene fra den islamske republikken, som har ledere med en lang historie med Holocaust-fornektelse, hevdet at resolusjonen var et nytt forsøk fra Israel på «å utnytte de tidligere lidelsene til det jødiske folket som dekke for forbrytelsene de har begått de siste syv tiårene mot land i regionen».

Men siden Iran ikke har betalt medlemskontigenten til FN er delegasjonen deres fratatt noen rettigheter, som gjorde at de ikke kunne kreve en formell avstemming om den israelske resolusjonen. Dermed ble det israelske initiativet vedtatt ved konsensus.

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan holdt en lidenskapelig tale da han introduserte resolusjonen i FNs generalforsamling. Erdan sa blant annet:

– Holocaust-fornektelse har spredt seg som en kreftsykdom. Det har spredt seg under vår vakt. Det har spredt seg fordi folk har vært uansvarlige og unngått å holde andre ansvarlig. Mens antallet Holocaust-overlende minker, så vokser fornektelsen av Holocaust i en skremmende hastighet, sa Erdan på talerstolen i FNs generalforsamling.

FN-ambassadøren mener mange unge mennesker hjernevaskes av innhold i sosiale medier og at medieplattformene ikke gjør nok for å rydde opp.

– Når antallet overlevende synker, blir de yngre generasjonene indoktrinert i sosiale medier til å tvile på virkeligheten og stole på bedrag, sa han videre.

Erdan sa at resolusjonen er det viktigste han har gjort som ambassadør.

– Ikke bare fordi jeg representerer en jødisk stat, ikke bare fordi jeg er en jøde, men også fordi jeg er barnebarnet til en Holocaust-overlever, sa han.

Erdans bestefar Chaim kom fra en liten by i Romania. Han overlevde Holoacust, men hans kone og åtte barn ble utryddet av nazistene.

Resolusjonen ble introdusert og vedtatt på 80-årsdagen for Wannsee-konferansen, som ble organisert av nazistene for å koordinere implementeringen av Hitlers «endelige løsning». Tyskland var med som medsponsor av resolusjonen, som gjorde det hele ekstra symboltungt.

Kun en gang tidligere har en israelsk resolusjon blitt vedtatt av FNs generalforsamling. Det var i 2005, da generalforsamlingen vedtok en israelsk resolusjon som gjorde 27. januar, årsdagen for frigjøringen av dødsleiren Auschwitz, til en internasjonal minnedag for Holocaust.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart